В Україні розробили новий Кодекс законів про працю, щоб замінити прийнятий ще в 1971 році КЗпП. Також Кабінет міністрів України вже встиг схвалити законопроєкт про працю.

Так, у новому законі "Про працю" всього 98 статей і досить об'ємні прикінцеві положення, які вносять зміни або відміняють кілька десятків законів, в тому числі й чинний КЗпП.

Новий трудовий кодекс

Голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і віце-президент з питань економічної політики в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський розповіли кого чекає покращення і на скільки зростуть доходи..

Три спеціаліста з чотирьох прогнозують зростання зарплати за квартал на 700-900 грн, або до 11600-11800 грн.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Новий трудовий кодекс

"Збільшення заробітків пов'язане з подальшою індексацією зарплати в корпоративному і державному секторі (щорічний перегляд соцстандартів) і необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон", – говорить Забловський.

Скаршевський також зазначив, що тривала трудова міграція провокує дефіцит робочої сили в Україні, і вимушене збільшення зарплат.

"Так як дане підвищення викликане не підвищенням продуктивності праці і створення високооплачуваних робочих місць, а дефіцитом робочої сили, темпи зростання зарплат будуть скорочуватися", – прогнозує Скаршевський. – Тим не менш, середня зарплата в березні 2020 р. може досягти 11500-11800 грн".

Шевчишин, навпаки, впевнений, що політика стримування трудових мігрантів шляхом підвищення їх окладів вже буде надавати невеликий вплив. А головний фактор зростання заробітків в 1 кварталі – щорічне підвищення мінімальної зарплати до 4723 грн у січні (+550 грн), яке тягне за собою збільшення всіх окладів у держсекторі.

Встановлена доплата за роботу у важких, шкідливих і небезпечних умовах праці (не менше 4% від зарплати). Скасована натуральна оплата праці за рішенням роботодавця, лише грошима.

Нагадаємо, що Тимофій Милованов підготував нове трудове законодавство, що Кабмін вже затвердив.

Як повідомляв портал Знай.ua, українці готують повстання проти нового трудового кодексу.

Також портал Знай.ua писав, що в Україні планують запровадити новий формат трудових книжок.