У грудні 2020 президент України Володимир Зеленський підписав виборчий кодекс, разом з яким він не тільки змінює виборчу систему, але і регулює ланцюжок інших питань. В тому числі це стосується застав кандидатів і партій на виборах всіх рівнів. Про це пише видання Чесно.

Стало відомо, що застава в міські ради збільшився майже у 40 разів порівняно з міською кампанією 2015 року. Так, заставу для кандидатів у мери Києва становить більше 4 мільйонів гривень.

На таке підвищення вплинуло два фактори.

Перший – зміна формули розрахунку, яка збільшує розмір застави рівно в 10 разів, якщо раніше розраховувалося 4 мінімальні заробітні плати на кожні 100 тисяч виборців, то зараз це ж кількість зарплат на 10 тисяч виборців.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Другим фактором є те, що з 2015 року мінімальна зарплата зросла в 4 рази.

Нова формула є актуальною для кандидатів у мери в обласних центрах з кількістю виборців від 90 тисяч і більше, а також для партій, які будуть реєструвати свої списки в обласні ради, міські ради в обласних центрах і містах з кількістю виборців від 90 тисяч.

Видання провело розрахунки сум застави. Рекордну цифру заплатить кандидат на пост глави Києва – більше 4 мільйонів гривень. При цьому в 2019 році кандидат на пост президента вносив заставу у розмірі 2,5 мільйонів гривень.

Так, кандидат на пост у Львові заплатить близько 1 мільйона 77 тисяч гривень.

Нагадаємо, Пристайко назвав остаточну дату виборів на Донбасі.

Як повідомляв Знай. ua, экс-губернатор Світлична готується до виборів на Харківщині.

Також Знай. ua писав, що розлючений натовп взяла "штурмом" адміністрацію президента.