В народі вірять, що цінні предмети можуть нести в собі невдачу. Так, наприклад, можна заговорити золоту річ та викинути з нею горе та поневіряння. Але такий предмет можуть підібрати інші люди - і багато хто вважає, що біди перейдуть тоді на таку людину. З таким випадком і зіткнулася українка Антоніна.

За матеріалами Тетяни Хуторської. Імена героїв змінено.

Антоніна любила приїжджати в село до бабусі. Особливо любила ставок, про який в селі ходило багато легенд. Дівчинка поїхала з рідних місць ще зовсім дитиною, коли їм надали житло в місті, де батько працював на одному з підприємств. Але вона все одно любила приїжджати в село: і коли ходила в школу, і коли вчилася в університеті, і навіть коли влаштувалася на роботу. Населений пункт, в якому вона народилася і провела перші роки свого життя, знаходився неподалік від містечка, всього в сорока кілометрах.

Антоніна любила відвідувати бабусю, слухати її історії. Вечори за чаєм з трав і цікавими розповідями бабусі проходили швидко. Особливо дівчина любила слухати про місцевий ставок. Адже там вона зустрічала ранки, освіжаючись в прохолодній воді, та іноді й вечора, спостерігаючи за заходом сонця.

Одного разу, граючи у воді, вона помітила біля самого берега, як щось блиснуло на сонці. Антоніна на мить подумала, що їй просто здалося, але підійшовши ближче, зрозуміла, що до берега прибило каблучку. Цей ставок за історію села пережив багато - і війни, і голод. В ньому потонуло кілька людей, хтось навіть втопився від нещасної любові. Але дівчина не надала цьому значення.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ставок, фото Wikimedia Commons
Ставок, фото Wikimedia Commons

Про каблучку, яку дівчина знайшла на березі, вона нікому не сказала. Подумала, що хтось із відпочиваючих втратив, і про це нікому не повідомив. Адже в селі частенько з'являлися різні оголошення: хтось втратив кота і просив повернути за винагороду, або ж загубив документи.

А перстень був досить цінний: золотий, з великим зеленим каменем. Наступного ранку дівчині було потрібно повертатися в місто, тому вона навіть не встигла розповісти про знахідку бабусі.

Зате на роботі цінний предмет помітили відразу.

- О, хто подарував? - заздрісно запитала колега Ольга.

Антоніна не зізналася, та таки списала каблучку на свого шанувальника.

Але вже до вечора дівчині почало нездоровиться. У неї почала сильно боліти голова, але вона не звернула на це уваги. Вдома їй вдалося заснути, а вранці біль не пройшов. А через два тижні Надія схудла, стала мучитися від безсоння. Медики порадили їй відпочити. І вона взяла відпустку і поїхала в рідне село.

Бабуся була дуже засмучена станом своєї внучки. Оскільки Антоніна з бабусею ділилася всіма секретами, то і розповіла, що тіло почало боліти два тижні тому, коли вона приїхала з села.

- А це що таке? - вказала досвідчена жінка на каблучку.

- Так я його знайшла ще тоді, коли в останній раз у тебе була. Зі ставка виловила.

Бабуся аж зблідла, наче примари побачила. Сказала, що з каблучкою пов'язана жахлива історія, і треба негайно її позбутися.

Антоніна поспішила до ставка і встигла якраз на заході викинути його у воду, прочитавши пошепки молитву. "Якщо не твоє, то й не треба брати", - вирішила раз і назавжди для себе дівчина. Заснула вона, як дитина, і прокинулася вже і без сліду болю або захворювання. З того часу вона назавжди для себе визначила, що чужі знахідки ніколи не можна брати собі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Потрібна лише булавка: замовляння на удачу і любов.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Гроші в хаті не переведуться - прикмети і змови на багатство.

Також Знай.ua" писав, що Прокляття фараонів починає збуватися, час розплати настав.