Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання в галузях енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) запропонувала Верховній Раді розглянути підвищення тарифів на світло для населення шляхом скасування так званого пільгового тарифу для населення на перші 100 кВт-год.

Відомо, що зараз, якщо споживач витрачає менше 100 кіловат електрики на місяць, він оплачує їх за зниженим тарифом у 90 копійок за кіловат, а все, що більше цієї кількості вже оплачується за 1,68 гривні за кожен додатковий кіловат. Однак у НКРЕКП запропонували зрівняти ці тарифи з ціною одного кіловата для промисловості і залишити їх на рівні 1,68 гривні. Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

оплата коммуналки, фото: hvylya
оплата коммуналки, фото: hvylya

Експерти, зазначають, що якщо Рада і Кабмін погодиться з пропозицією НКРЕКП, то ціна електроенергії зросте майже вдвічі, а це, в свою чергу, збільшить кількість населення, які будуть змушені звертатися за субсидіями, так як будуть не в змозі її за такими тарифами сплачувати.

Як уточнює директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський, цілком ймовірно, що вже з нового року підвищення може торкнутися і ціни на електроенергію для населення.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Два рішення, які НКРЕКП вважає ключовими — це зниження тарифів для альтернативників і збільшення тарифу вартість електроенергії для населення. За їх розрахунками, якщо прибрати ці пільгові 100 кВт, вони дадуть приріст в 8 млрд гривень при дисбалансі в 15 мільярдів. Відповідно, доведеться десь шукати інше і тому поки сказати складно, як ситуація розвиватиметься далі. Але, з високою часткою ймовірності, ці пошуки приведуть до того, що ціни на електроенергію для населення підуть вгору. І, якщо говорити про те, як може змінитися ціна, то верхня планка може досягти 2-2,5 гривень за кіловат на годину", - пояснює Землянський.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, харків'ян змушують платити за комуналку "неприродним способом, сподобатися не всім.

Як повідомляв Знай.uа у Києві послаблять карантин - як працюватимуть кафе та салони краси з 11 травня.

Знай.uа писав, кияни отримають додаткові гроші, кому пощастить на карантині.