У Китайській Народній Республіці почалися облави на нелегальних трудових мігрантів, у тому числі й українських. Багато громадян України поїхали до Китаю на заробітки, в основному це вчителі англійської та танцівниці, які зазвичай в'їжджають до країни не за трудовою візою. Затриманим загрожують штрафи та ув'язнення, при чому умови в китайських пенітенціарних закладах можна назвати жахливими й навіть жорстокими.

Про це йдеться у спеціальному матеріалі видання Страна.

Вже деякий час українці опановують новий для себе трудовий ринок. У Китаї є особливий попит на працівників європейської зовнішності, особливо на позиціях вчителя англійської мови, а також танцівниць і вчителів-хореографів. У багатьох випадках достатньо лише мінімальної компетенції у цих сферах, оскільки мова йде про престиж, пов'язаний лише з расовою приналежністю робітників.

Однак навіть ще до початку пандемії коронавірусної хвороби китайська влада вдалася до облав на таких працівників, у тому числі й українських. У такій скрутній ситуації опинився і 26-річний випускник Дніпропетровського аграрного університету Олексій Дубовик, який вже більше пів року знаходиться в'язниці 8-мільйонного міста Веньчжоу на південному сході Китаю. Чоловік приїхав туди працювати вчителем, а невдовзі зайнявся й посередницькою роботою і допомогою у працевлаштуванні. Однак українець не знав, що такі послуги в КНР нелегальні.

Олексій Дубовик, фото з сімейного архіву
Олексій Дубовик, фото з сімейного архіву

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Конкретного обвинувачення не висунули, є лише припущення. Спочатку Олексію пред'явили підозру, викликали на допит, а після цього залишили у в'язниці. Там 15 осіб в одній кімнаті, годують одним рисом. У хлопця є адвокати, ми думали, що все швидко вирішиться, але суду досі немає, і коли він відбудеться, невідомо ", - розповідають родичі хлопця. За словами адвоката, йому може загрожувати до 7 років ув'язнення.

У схожу ситуацію потрапили і 20-річні Аліна Іванова і Анжела Седлецька з Дніпропетровської області, яких затримали у тому ж Веньчжоу, який відрізняється особливою ретельністю перевірок. У в'язниці жінки провели 7 місяців.

"Спочатку тримали в тюрмі за адміністративне правопорушення, а потім оголосили підозру в незаконному перетині державного кордону і перевели в слідчий ізолятор з дуже суворими умовами.

Нам не давали спілкуватися з рідними, в кімнаті було 16 осіб, часом забороняли вставати з місця, говорити можна було тільки одну годину на добу і лише на вулиці, не можна було тримати руки в кишенях, складати руки на грудях. Вночі чергування 2,5 години - треба було стояти і не рухатися весь цей час.

З їжі тільки рис, все інше потрібно було купувати. Потім був суд, який присудив пів року в'язниці і штраф в 2 тисячі юанів (близько 300 доларів), а потім нас депортували", - поділилася деталями свого ув'язнення Іванова.

Українські дипломати в Китаї запевняють, що намагаються тримати усі такі випадки під контролем. Нараз КНР не приймає іноземців, однак українці все ще сподіваються знайти роботу в цій азійській країні навіть після пандемії коронавірусу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Польщі запанікували без українських заробітчан, гарувати на полях за копійки тепер нікому.

Як повідомляв портал Знай.ua, Заробітчани з Польщі прорвалися до України в обхід обсервації, начхавши на пандемію.

Також Знай.ua писав, що українців обурили заробітчани, що наплювали на карантин, - "сидітимемо до літа".