У Раді в цілому прийняли зміни в закон "Про внесення змін до законодавчих актів щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д)". Даний документ встигли охрестити, як "антиколомойский" закон.

За прийняття відповідного рішення свій голос віддали 270 народних депутатів.

Верховна Рада, скріншот: YouTube
Верховна Рада, скріншот: YouTube

Раніше парламент прийняв у першому читанні законопроєкт про банки і банківську діяльність, так званий "антиколомойський" законопроєкт. Тоді за це рішення проголосували 267 народних депутатів. Перед голосуванням президент України Володимир Зеленський закликав депутатів підтримати законопроєкт, від яких залежить отримання фінансової допомоги від МВФ, Світового банку та ЄС.

Зокрема згідно із законопроєктом, якщо суд визнає незаконним рішення НБУ про віднесення будь-якого банку до категорії неплатоспроможних, це "не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого акта / рішення, включаючи відновлення правового статусу цього банку, і не відновлює положення / права осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого акта / рішення".

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Відшкодування шкоди, заподіяної учаснику банку внаслідок протиправного віднесення банку до категорії неплатоспроможних, відкликання в банку банківської ліцензії та ліквідації банку "не звільняє такого учасника (учасників) від цивільної, адміністративної або кримінальної відповідальності за свої дії".

Верховна Рада, скріншот: YouTube
Верховна Рада, скріншот: YouTube

Документом передбачається, що суди не можуть приймати рішення, які приведуть до зупинки розпочатої процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку або його ліквідації. Згідно із законопроєктом, колишні і нинішні власники банків, права яких були порушені через незаконні акти НБУ, Фонду гарантування, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку або рішення Кабміну, можуть отримати відшкодування збитку тільки в грошовій формі.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, депутати вирішили долю "антиколомойського закону", що чекає на ПриватБанк і не тільки. Розгляд закону про банки з рекордною кількістю поправок завершено

Як повідомляв портал "Знай.ua", ціна струму для заводів в Україні одна з найнижчих у Європі – Шмигаль

Також "Знай.ua" писав, окупанти на Донбасі застосували проти ЗСУ безпілотник і поплатились вантажівкою, звіт ООС. Прес штаб ООС опублікував зведення