У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Маври і її чоловіка – мученика Тимофія, читця. На Русі святу стали називати більш звичним ім'ям – Марфою.

Весна в самому розпалі, вже досить тепло, і морозів швидше за все вже не буде. Тому саме час висаджувати різні рослини, щоб вони швидко виросли і дали гарний врожай до осені. Сьогодні потрібно сіяти різні овочі. Посадки потрібно окропити святою водою, це захистить їх від попелиці і гусениць.

Сьогодні варять зелені щі, не з квашеної капусти, а з щавлю, кропиви й лободи. Якщо ви не любите щі, зваріть зелений борщ. Кропива дуже корисна, в ній є багато речовин, які принесуть здоров'я людині після зими і наситять організм вітамінами і мінералами.

Популярні новини зараз
Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Мавру називали ще Молочницею. А все тому, що корови, які наїлися нової смачної трави, дають відмінне густе молоко. Тому сьогодні потрібно з'їсти молочну кашу, вона додасть сил і здоров'я. Найкраще зварити її на вогнищі, це стане і розвагою, і корисним проводженням часу.

Є ще повір'я для тих, у кого давно чорна смуга в житті – треба прикрасити будинок гілочками берези, які слід принести з лісу. А одяг потрібно носити жовтий. День відмінно підійде для творчості, хрещення дітей, поїздок і подорожей. Також сьогодні приходять чудові ідеї.

Народні прикмети на 16 травня

Чого не можна робити 16 травня

Якщо рослини пересаджують, то жінкам не можна їсти хліб, бо курки поїдять молоду поросль.

Приказки і прикмети

  • Багато роси на світанку – до погожих днів. Її відсутність говорить про швидкий дощ.
  • Рясна роса – до багатого врожаю огірків.
  • Ясна погода 16 травня – буде багато огірків.
  • Якщо листя на ясені ще не розправилися, а дуб уже красується зеленню – літо буде сухим.
  • Якщо в цей час починає цвісти черемха, то обов'язково настануть черемхові холоди. Причому якщо цвіту на черемсі дуже багато - буде дощове літо.
  • Чим раніше зацвіте черемха, тим більш теплим і жарким буде літо, а також буде тепла осінь.
  • Солов'ї заспівали перед Маврою — зацвіте весна дружно.
  • Якщо у цей день гуси і качки махають крилами, обов'язково намахають бурю.