Практично у кожної людини є родимки, однак іноді вони можуть призвести до раку шкіри і летального результату. Щоб мінімізувати подібні випадки, у Моз розповіли, як обчислити небезпечну родимку.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я в Facebook.

"17 травня - Всесвітній день боротьби з меланомою. Шкіра - це захисний бар'єр тіла від травм, інфекцій і сонця. На тілі людини знаходиться від 10 до 40 родимок. Періодично можуть з'являтися нові, як правило, у віці до 40 років. Родимки можуть бути різної форми і розміру. Бувають випадки, коли опуклі родимки стають плоскими або змінюють забарвлення - стають тілесного кольору або зникають. Ці зміни можуть бути безпечними для здоров'я людини, але можуть свідчити і про меланомі", - зазначено в повідомленні.

Так, меланома - злоякісна пухлина, утворення на шкірі з неправильними контурами, ділянками плямистого забарвлення, яке може свербіти або кровоточити. В запущеній формі меланома може стати причиною смерті пацієнта, але при ранній діагностиці ефективно лікується.

Меланома проявляється рідше інших злоякісних утворень тому що не заразна. Однак вона найбільш небезпечна, так як в запущених випадках призводить до раку шкіри, від якого можливі летальні результати. Національний реєстр України стверджує, що за 2018 рік меланому виявили у 2 835 громадян. Так, із сотні чоловік хворобу виявили у 7,9 осіб при тому, що світовий показник - 4,9. Вмирають від неї 2,6 людина з сотні в Україні, в світі - 1,5.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Родимки, фото: publy
Родимки, фото: publy

Фактори ризику меланоми включають:

Вплив сонячних променів, особливо приводить до повторюваних сонячних опіків з утворенням пухирів;
Повторне загоряння з впливом ультрафіолетових променів А (УФА) або лікування з застосуванням псоралена і ультрафіолетових променів A (ПУФА)
Немеланомные пухлини шкіри
Обтяжений особистий або сімейний анамнез
Світла шкіра, веснянки
Атипові невуси, особливо > 5
Збільшене число меланоцитарных невусів (особливо > 20, в залежності від сімейного анамнезу)
Імуносупресія
Розвиток злоякісного лентиго
Вроджений меланоцитарный невус > 20 см (гігантський вроджений невус)
Синдром атипового невуса (синдром диспластичного невуса)
Сімейний синдром атипового невуса - меланоми

Лікарняні, скріншот: YouTube
Лікарняні, скріншот: YouTube

Для того, щоб переконатися в наявності або відсутності небезпечної родимки, потрібно регулярно проводити самостійний огляд тіла. При цьому все потрібно уважніше оглянути такі області:
●Шкіра голови
●Обличчя. Особливо ніс і ніздрі, губи (зовні і всередині), а також вуха з обох сторін
●Шия і грудна клітина. Жінкам також варто перевірити шкіру під грудьми
●Руки і лікті
●Долоні - уважно огляньте шкіру між пальцями і під нігтями
●Спина, шия, плечі, сідниці і геніталії
●Ноги

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що харківські інженери створили захисні шоломи від коронавірусу для медиків.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям виплатять додаткові лікарняні, хто отримає гроші. На період карантину розширено перелік страхових випадків з тимчасової втрати працездатності

Також "Знай.ua" писав, масові заходи в Україні — в МОЗ пояснили, коли пом'якшать умови карантину