В Україні аграрії зазнали збитків. Причиною стала зима без снігу, посуха в перші місяці весни і заморозки в кінці травня. Про втрати повідомляють ті, хто займається вирощуванням картоплі, овочевих культур, ріпаку, ячменю та озимих.

У соціальних мережах аграрії і навіть синоптики скаржаться про негативні наслідки для врожаю від травневих заморозків. На сторінці Укргідрометцентру в Facebook синоптик Ігор Кибальчич опублікував фото замерзлих культур на полях в Запорізькій області.

Економісти прогнозують підвищення цін на всі категорії продуктів.

"В Україні очікується зменшення виробництва аграрної продукції на 10%. Прогнозований збір зернових, також буде менше на 8-9 млн тонн. Причин купа, і погана погода не основна, весь світ погано відсіявся через пандемію коронавіруса. Зменшення врожаю відбувається не тільки в нашій країні, саме тому в кінці цього року ціни на продукти підуть вгору", – сказав у коментарі OBOZREVATEL член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Популярні новини зараз
Низку пенсіонерів звільнили від оплати комуналки Залишилось менше двох тижнів: власників квартир та будинків зобов'язали заплатити Польща змінила правила в'їзду для українців
Показати ще

При цьому зараз різкого стрибка цін не буде, адже на прилавках ще лежить урожай минулого року.

"Ситуація з цінами почне зсуватись тоді, коли ми перейдемо на новий маркетинговий рік, а це відбудеться в кінці липня-на початку серпня. Тоді ціни поповзуть на всі продукти, починаючи з картоплі, закінчуючи м'ясом, мінімум на 10%", – заявив Пендзин.

Економіст зазначає, що першими і досить відчутно почнуть дорожчати продукти борщового набору.

"Будуть труднощі з цибулею, який в більшості вирощується в Херсонській області, там проблема з урожаєм. Купити її буде проблематично, так як багато країни-імпортери заборонили вивозити цей овоч. Вже з березня цибулю і картоплю піднялися в ціні на 60-70%, і прогнози не поліпшуються", – зазначив він.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Кличко відкрив у Києві продуктові ярмарки.

Як повідомляв Знай. ua, як правильно готувати річкову рибу на сковороді.

Також Знай. ua писав, що киянину впарили сир з пліснявою, смердить не по-французьки.