Світові ринки нафти починають зміцнюватися, а в цей час ринок природного газу пробиває чергове дно. Така ситуація веде до здешевлення даного виду енергоресурсу і в Україні. Повідомляється, що знижується ринкова ціна для промисловості, так і регульована — для населення (ПСО).

Як довго триватиме дана тенденція, і як це вплине на вартість комуналки спробували знайти відповідь експерти на UBR.ua.

фото Getty Images
Транспортування нафти, паливо, бензин \\ фото Getty Images

Падіння цін

Минулого тижня ринок природного газу в Європі випробував сильне потрясіння. На початку тижня спотова ціна газу на хабі TTF (Нідерланди) впала нижче $50/тис. куб. м, щоб до кінця тижня впасти ще більше. Падіння промислового виробництва через карантин, запроваджений для боротьби з коронавірусом, наклалося на інший фактор – у листопаді минулого року Європа під зав'язку запаслася блакитним паливом в очікуванні російсько-української газової війни, яка так і не відбулася.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

оплата коммуналки, фото: hvylya
оплата коммуналки, фото: hvylya

Падіння цін в Україні

Вартість газу в Україні навіть українського за походженням прив'язана до ціни на європейських хабах, так як 60% газу в Україні – з Європи. Ціни падають і у нас. НАК "Нафтогаз України" уже знизив на 20,7% (порівняно з травнем) вартість газу на червень для промислових споживачів до 3 255 грн/тис. куб. м (з ПДВ). Однак монополіст не встигає за тенденціями на Українській енергетичній біржі (КЕБ), де ціни впали на історичний максимум.

Так, в ході торгів 22 травня "травневий" газ торгувався за ціною 2 400 грн/тис. куб. м (з ПДВ), а червневий – вже з 1 860 гр/тис. куб. м. Падіння цін на біржі порівняно з січнем склало більше 50%. Вартість газу для населення, хоча і не прив'язана до ціни на КЕБ, тим не менше прив'язана до ціни на тій самій голландської біржі TTF, тому також знижуються і ПСО-ціни. "Нафтогаз" вже перерахував ціни для населення в травні по 2 731 грн/тис. куб. м, знизивши їх на 21% порівняно з квітнем. Але це, вважають експерти, ще далеко не "дно".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям прийдуть "смішні" платіжки за газ — на скільки блакитний вогник подешевшав у квітні.

Як повідомляв Знай.uа Верховна Рада хоче дозволити вриватися в квартири українців через комунальні борги.

Знай.uа писав, кияни залишилися без роботи і пішли в онлайн - які професії "виграли" від карантину.