Могилу вікінгів виявили під підлогою приватного будинку в місті Бодо, в центральній Норвегії. Крістіансен ремонтував сімейний будинок. Він знімав старі дошки з підлоги, щоб встановити нову теплоізоляцію в спальні. Рівняючи шари піску і щебеню, під лопатою чоловіка щось блиснуло.

Спочатку Крістіансен подумав, що маленьким темним круглим предметом з отвором в середині є коліщатко від старої іграшки. Після більш глибокого копання він знайшов іржаву залізну сокиру та інші шматки заліза.

У результаті з'ясувалося, що "коліщатко від машинки" – бусинка з темно-синього скла. Знахідку оцінив археолог Мартінус Хауглід з округу Нордланд.

За його словами, ця знахідка є могилою вікінгів часів залізного віку. Камені, знайдені під шаром піску, ймовірно, є частиною похоронної споруди.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

"Думаю, що подружжя Крістіансен отримає якусь винагороду. Це нормально в Норвегії, люди, які знаходять старі артефакти, отримують винагороду від держави", - сказав експерт.

Бісер, сокира та інші предмети датуються початком раннього середньовіччя, приблизно 950-1050 роки н. е. Артефакти передали в музей у Тромсе для вивчення і збереження, а команда археологів розпочала масштабне дослідження цієї території.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, п'ять років тому в австралійському штаті Вікторія знайшли останки динозавра. І тільки зараз з'ясувалося, що вони належали беззубому динозавру елафрозавру.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи виявили тисячолітній глечик з таємничою рідиною.

Також портал Знай.uа писав, що археологи знайшли 2000-літній пиріг у Франції.