У вівторок, 26 травня, підконтрольний Росії так званий ″апеляційний суд" в окупованому Криму затвердив перший на півострові вирок щодо ″свідків Єгови″ - 6 років колонії загального режиму жителю Джанкоя Сергію Філатову.

Увечері того ж дня стало відомо, що в Керчі пройшли обшуки в будинках ″Свідків Єгови″, один з них був затриманий. Це вже четверта кримінальна справа проти ″Свідків″ на півострові.

У 2017 році Верховний суд РФ визнав організацію екстремістського. Після цього російська влада почала переслідувати ″Свідків″ і початок цьому було покладено в Криму.

Кримінальну справу проти Філатова порушили в середині листопада 2018 року. Тоді на півночі Криму пройшли обшуки більше ніж у десяти домоволодіннях, де, за версією слідства, проживали прихильники ″Свідків Єгови″. Філатов вважався організатором регіонального осередку ″свідків″ ″Сиваш″.

Сам підозрюваний у порушенні антиекстремістського законодавства Росії стверджуває, що кримінальну справу проти нього було сфальсифіковано, у ній відсутня доказова база, а всі висновки слідства засновані на непрямих доказах і припущеннях.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Про те, що відбувалось зі ″Свідками Єгови″ в окупованому Криму і про власне кримінальне переслідування Сергій Філатов розповів виданню ″Ґрати ″.

Сергій Філатов, фото krymr.com
Сергій Філатов, фото krymr.com

За словами кримчанина, після окупації Криму в 2014 році ставлення до Свідків Єгови стало постійно змінюватися в гіршу сторону.

Релігійні громади заставили проходити реєстрацію за російським законодавством, і відразу, з 2015 року, російські правоохоронці почали переслідувати Свідків Єгови за релігійну діяльність. Співробітники ФСБ намагались підкидати ″Зал Царства″ заборонену літературу та зривати богослужіння.

Перед забороною організації Свідків Єгови в квітні 2017 року ″прокуратура″ Криму разом з поліцією і ФСБ провела рейди по багатьом ″залах Царства″, зривати богослужіння, карати штрафами за читання Біблії.

А відразу ж після заборони в 2017 році проти Свідків Єгови в Криму почалася активна оперативна робота ФСБ і Центру «Е» (Центр з протидії екстремізму МВС РФ - ред). Особливо активними російські спецслужби були в Севастополі. У будинки віруючих таємно проникали співробітники ФСБ і встановлювали аудіо та відеоапаратуру стеження. Іноді віруючим вдавалося самим виявити встановлені ″жучки″ і камери.

У листопаді 2018 року в Джанкої було порушено першу кримінальну справу — Сергія Філатова. Потім були такі ж кримінальні справи в Ялті і Севастополі. Пройшли десятки обшуків по всьому Криму.

В результаті обшуків, фізичного і психологічного тиску з боку співробітників ФСБ постраждали багато віруючих. Багато зазнали нервовий зрив і сильний стрес, який привів до жахливих наслідків.

″У Жанни Лунгу на ранок після нічного обшуку 16 листопада 2018 року, коли їй зламали вхідні двері і викрали планшет, стався викидень. У Джанкої у Любові Гожан, яка під час обшуку була в будинку одна, і у Володимира Беженара ледь не стався інсульт. Беженара госпіталізувала швидка допомога. Через кілька місяців після обшуку, так і не оговтавшись від стресу, померла Любов Гожан. Їй було 54 роки. Ще раніше, влітку 2017 року, через судове переслідування і стрес помер колишній голова громади в Джанкої Віталій Арсенюк″, - розповів Філатов.

Постраждали і рідні засудженого — сина Філатова викрали співробітники ФСБ і катували.

″Мого сина Олексія фактично викрали співробітники ФСБ з дому своїх друзів, побили і привезли в наш будинок для участі в обшуку. При цьому на нього наділи наручники і погрожували сексуальним насильством. А під час обшуку він був ізольований в одній кімнаті, тоді як близько 30 співробітників ФСБ нишпорили по всьому будинку″.

Філатов зазначив, що після початку кримінального переслідування Свідків Єгови в Криму, багато з них виїхали з півострова. Найчастіше віруючі виїзджали на материкову Україну.

″У багатьох випадках, це були сім'ї з дітьми. Батьки побоювалися, що за свої релігійні вірування їх можуть позбавити батьківських прав. До навчальних закладів Росії та Криму були направлені листи, які веліли адміністрації доносити про дітей з сімей Свідків Єгови правоохоронним органам″, - зазначив Філатов.