Український туристичний бізнес має велику надію на те, що після послаблення карантину відпочивальники приїдуть у Карпати, на Азовське і Чорне моря та інші місця відпочинку по всій Україні. Низка країн Європи найближчим часом може не відкрити авіасполучення з Україною і свої курорти.

Вітчизняному туризму може посприяти й зниження купівельної спроможності українців за час карантину та невпевненість людей у безпечності закордонних подорожей, пише BBC.

Відпочинок на морі, скріншот: YouTube
Відпочинок на морі, скріншот: YouTube

Українські бази відпочинку та готелі активно готуються зустрічати туристів. Закуповують антисептики, переплановують території, ресторани, зони для гостей. Запрошують гостей, запевняючи, що подбають про їхній захист. Також активно використовуються заяви представників МОЗ України про те, що морська сіль та ультрафіолетове проміння знищує збудника Covid-19.

Голова комітету підприємців туристично-готельної індустрії Торгово-промислової палати Алла Шаповалова повідомила, що більшість готелів і баз відпочинку готуються почати роботу після 20 червня, оскільки уряд з 21 червня планує останній етап послаблення карантину. Йому передуватимуть ще два етапи - 1 червня і 10 червня. Вона припускає, що сезон почнеться із нетривалих поїздок з початком червня, а вже у липні-серпні українці дозволять собі повноцінний, триваліший відпочинок.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Море в Одесі, скріншот з відео
Море в Одесі, скріншот з відео

Алла Шаповалова додає, що головною перешкодою лишається страх людей не заразитися там, де відпочиватимуть. На сервіс багатьох готелів і до карантину було багато нарікань, а коронавірус ще більше посилив сумніви щодо безпеки і санітарних умов у місцях відпочинку.

Слід зауважити, що стандарти роботи закладів відпочинку почали діяти 22 травня, відповідно до наказу головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. Серед них, зокрема, температурний скринінг персоналу та їх інструктаж на випадок виявлення хвороби, відстань між столами у закладах харчування і кількість людей на квадратний метр, наявність дезінфекторів, дистанціювання між людьми на пляжах тощо.

Інформацію про перевірені місця відпочинку із "знаком якості" планують розміщувати в інтернеті, але коли і де — поки що остаточно не вирішили. В Держагентстві з розвитку туризму сподіваються на волонтерську допомогу.

Карпати, скріншот: You Tube
Карпати, скріншот: You Tube

Поради для українців щодо планування відпустки:

1. Вже зараз можна вивчати пропозиції готелів, пансіонатів і баз відпочинку, бронювати відпочинок, звертаючи увагу на відгуки відвідувачів.

2. Якщо досвід минулих років був успішним, то краще планувати поїздку у ті самі місця, а не шукати нові.

3. Обираючи місце відпочинку, зважувати, чи вдасться уникнути великого скупчення людей.

4. Найкраще подбати про свою безпеку може сама людина. Не забувати про обробку рук, соціальну дистанцію, вивчити рекомендації медиків для відпочивальників.

5. Читати форуми у соціальних мережах, обмінюватися інформацією, якщо ви вже десь побували.

6. Розуміти, що дбати про свій імунітет треба постійно, а значить відпочивати — бажано.

Відпочинок, фото: Getty Images
Відпочинок, фото: Getty Images

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ремонтувати від підлоги до стелі — батьків першачків "припахають" до 1 вересня. Українські батьки змушені самостійно готувати клас для першачків

Як повідомляв портал "Знай.ua", коли літо "пектиме" на повну — синоптик назвав найгарячіший місяць 2020 року. Спека в Україні не відступатиме весь місяць, синоптик назвав найспекотніший період літа

Також "Знай.ua" антисептики, маски і вимірювання температури — у МОЗ пояснили, як працюватиме громадський транспорт. Нові правила роботи громадського транспорту Києва