Ми щорічно відзначаємо Міжнародні дні, присвячені матерям, батькам, жінкам, чоловікам, сім'ї в цілому. І, звичайно ж, діти не виняток. В їх честь також запроваджено свято – День захисту дітей, що відзначається в багатьох країнах світу. Це одне з найдавніших міжнародних свят, запроваджених на Всесвітній конференції по добробуту дітей 1925 року в Женеві.

Відзначається щорічно і збігається з першим днем літа – 1 червня. У 2020 році свято припадає на понеділок.

День захисту дітей
День захисту дітей / Фото: скріншот

Як з'явився Всесвітній день захисту дітей

Історія не дає інформації, чому було прийнято рішення відсвяткувати свято саме 1 червня. Однак відомо, що в серпні 1925 року в Женеві пройшла перша Всесвітня конференція по добробуту дітей, у якій взяли участь представники 54 країн, що підписали Женевську декларацію та офіційно оголосили 1 червня Міжнародним днем захисту дітей.

Ідея відзначити цей день прийшла у 1925 році від тодішнього генконсула Китаю в Каліфорнії, який в цей день зібрав десятки китайських сиріт і відвіз їх на фестиваль човнів-драконів Duan Wu Jie (стародавній звичай, пов'язаний із весняним рівноденням). Дата збіглася з Женевською конференцією.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Проте перше офіційне міжнародне святкування Дня захисту дітей відбулося в 1950 році. Свято відзначалося одночасно в 51 країні світу. Це сталося після того, як в листопаді 1949 року в Москві, за рішенням ради прокомуністичної організації Fédération démocratique internationale des femmes, дату 1 червня було проголошено Міжнародним днем захисту дітей.

Зазвичай у цей день виступають з промовами про права дітей, транслюють дитячі передачі в засобах масової інформації, організовують дитячі свята та інші заходи, пов'язані з дітьми.

14 грудня 1954 року ООН і ЮНЕСКО оголосили 20 листопада Всесвітнім днем захисту дітей. Однак ця дата не є загальноприйнятою, оскільки переважна більшість країн світу вважають за краще зберігати свої традиції святкування 1 червня.

З цього дня у багатьох країнах світу свято стали відзначати великими гуляннями, особливо в комуністичних країнах. Вважається, що, оскільки в західному світі різні країни відзначають День захисту дітей у різні дати, там це свято не встановлене так, як, наприклад, відзначається в більшості країн колишнього Соціалістичного Блоку й колишнього СРСР.

Саме через цей факт День дітей часто вважають «придуманим» комуністичним режимом. Однак в останні роки це свято відзначається належним чином у все більшому числі країн, і навіть велика частина Сполучених Штатів також святкує 1 червня.

Значущість свята

День захисту дітей
День захисту дітей / Фото: скріншот

День захисту дітей – один з найстаріших міжнародних свят. Ще в 1924 році Ліга Націй (ООН) вперше прийняла так звану Женевську декларацію прав дитини.

Основний факт, на який звертають увагу, полягає в тому, що дитина в силу своєї фізичної та психічної незрілості потребує особливих гарантії, турботи та спеціального правового захисту як до, так і після народження.

З моменту прийняття декларації залишається питання, як це спостерігається в усьому світі, скільки дітей загинуло і вмирає у війнах, скільки голодують, скільки було кинуто. І все ж є так багато щасливих дітей, і це одна з їх надійних ставок на майбутнє. І кожен дорослий десь глибоко всередині залишається дитиною. Як багато залежить від дорослих, щоб зробити дітей щасливими.

Людство повинно надати дитині все найкраще, що у нього є попри расу, національність або релігію згідно з прийнятою Женевською декларацією, яка містить п'ять основних прав:

  • Дитина повинна бути в змозі правильно розвиватися – фізично і розумово.
  • Голодну дитину потрібно нагодувати, хвору дитину потрібно вилікувати, слаборозвинутих дітей слід заохочувати, дітей-сиріт та покинутих необхідно підтримувати.
  • Дитина повинна отримати допомогу у важкі часи.
  • Дитина повинна бути готовою заробляти на життя і повинна бути захищена від чужої користі.
  • Дитина має виховуватися у свідомості того, що вона повинна використовувати в житті свої найкращі якості.

В країнах з комуністичними режимами це свято офіційно називається Міжнародним днем захисту дітей. У його святкуванні майже немає політичного забарвлення. Після зміни політичної системи в цих країнах збереглося свято. Цей день – одне з добре збережених свят для дітей.

1 червня як Міжнародний день захисту дітей відзначається більш ніж у 40 країнах світу, серед яких Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Болгарія, В'єтнам, Грузія, Казахстан, Китай, Литва, Македонія, Молдова, Росія, Північна Корея (до 1945 року - 1 травня) Словаччина, Таджикистан, Чехія та ін.

У Міжнародного дня захисту дітей є прапор. Має зелений фон (як символ росту, умиротворення і плодючості). По центру розташована планета Земля (як символ нашого спільного дому), навколо якої розташовані людські фігури – червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці різнокольорові фігури символізують різноманітність і терпимість.

Прапор Дня захисту дітей
Прапор Дня захисту дітей / Фото: Pixabay

Кожен рік свято є приводом для організації безлічі дитячих розваг. Традиційно в цей день організовується багато веселощів для дітей.

Зі святом дітей! Настав час для веселих ігор, безліч посмішок та щасливих моментів!

Привітання з Днем захисту дітей в листівках

Ми підібрали найкрасивіші та прикольні листівки – анімаційні та з підписами, в картинках та відео.

Зображення

День захисту дітей
Фото 1 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 2 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 3 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 4 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 5 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 6 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 7 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 8 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 9 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 10 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 11 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 12 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 13 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 14 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 15 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 16 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 17 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот
День захисту дітей
Фото 18 из 18. День захисту дітей / Фото: скріншот

Відео