Золото Третього Рейху шукають у безлічі книг, фільмів, серіалів і коміксів. Нацистська Німеччина хоч і програла війну, все ж змогла накопичити величезні статки у дорогоцінних металах, валюті та предметах мистецтва. Саме їх і вдалося відшукати військовим у глибокій шахті завдяки двом жінкам, хоча подейкують, що це лише частина від захованого майна.

У 1945 році, у міру наближення краху нацистської Німеччини, очевидною необхідністю було забезпечити захист державного золотого запасу. Здавалося очевидним, що німці таємно вивезуть багатства Третього Рейху в безпечне та секретне місце. Однак управління Рейхсбанку аж до 1945 року перебувало в Берліні, і лише у лютому 1945 року очільник національного банку Вальтер Функ перевів керівних співробітників в інші міста, щоб продовжувати роботу банку, а золотий і валютний запаси наказав відправити у велику соляну шахту приблизно за 300 кілометрів від столиці. Шахта Кайзерода, від якої до найближчого містечка було близько 50 кілометрів, була чудовою схованкою, де золото, банкноти та предмети мистецтва можна було розмістити на глибині у 800 метрів. Її штольні, загальною протяжністю в 50 кілометрів, мали п'ять окремих входів. Для таємного перевезення більшої частини нацистських запасів - приблизно 100 тонн золота і 7000 мішків з купюрами - треба було 13 залізничних вагонів.

Підземний Рейх
Підземний Рейх

Однак довго приховувати статки не вдалося, вже через сім тижнів цю місцевість зайняли американці. А ще через кілька днів військовий патруль зустрів двох француженок, вивезених на примусову працю до Німеччини.Жінок доставили назад в місто Меркерс, звідки вони йшли. Однак коли машина проїжджала шахту, одна з жінок заявила, що саме там німці ховають золото.

Невдовзі американські військові спустилися у шахту на глибину 640 метрів і виявили там в соляній печері мішки з мільярдом рейхсмарок. В інших проходах вдалося знайти 8527 золотих злитків, золоті монети та паперові гроші різних країн, вироби з дорогоцінних металів, валізи з дорогоцінними каменями і перлами та безліч предметів мистецтва. Щоб перевезти увесь вантаж до Франкфурта знадобилося понад три десятки 10-тонних вантажівок.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

За оцінками експертів, у шахті вдалося знайти понад 93 відсотки золотого запасу Третього Рейху. Тоді ж що саме шукають сотні мисливців за скарбами по всьому світу? Мова йде саме про ці 7 відсотків решти фондів Рейхсбанку, а також про власність окремих нацистських організацій. Народні ж і навіть авторські оповідки про "Золото НСДАП" скоріш за все є міфом.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше На Львівщині схопили фаната Гітлера: повні кишені заборонених "цяцьок".

Як повідомляв портал Знай.ua, Lebensborn: з ким та навіщо спали німецькі офіцери Третього Рейху.

Також Знай.ua писав, Таємниці Третього рейху: особистість Гітлера знову шокувала вчених.