7 червня 2020 року православні християни відзначають День Святої Трійці. Цей день дуже важливий, тому що подія, що стала приводом для свята, дало значний імпульс розвитку християнства.

Православні свята тісно переплітаються з корінням слов'янських звичаїв, які передаються з покоління в покоління. І знаки Трійці завжди дбайливо зберігаються й успадковуються. Щоб зрозуміти, як поводити на Трійцю та що не робити, треба трохи дізнатися про історію свята.

Зішестя Святого Духа

П'ятдесятниця, Трійця, Зішестя Святого Духа або День Святої Трійці – одне з головних християнських свят, яке відзначається особливо урочисто. Трійця припадає на 50-й день після Великодня, у неділю. Люди особливо шанують цей день. Православні з нетерпінням чекають його, готуються до свята й очікують дива.

Трійця здавна шанувалася предками. Вважалося, що це свято було кінцем важкої роботи, і це був час для рясного врожаю. Не дивно, що з тих давніх часів народні знаки Трійці досягли нинішнього покоління. Всі обряди вважалися особливо важливими – ні в якому разі не можна нехтувати ними.

Так у чому ж була таємниця святкування? Наскільки дивовижними були свята для звичайного слов'янина? Настав час познайомитися з декількома унікальними звичаями, традиціями й знаками, пов'язаними з великим православним святом.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Зішестя Святого духа на апостолів
Зішестя Святого духа на апостолів / скріншот з відео

Свято Святої Трійці - що означає

Звідки походять традиції та звичаї Трійці? Переважно це пов'язано з популярними спостереженнями та інтерпретацією свята. Щоб зрозуміти суть кожного знака і явища, варто звернути увагу на релігійну значущість цього дня.

Якщо ми звернемося до священних книг християн, ми зможемо зрозуміти, що Трійця — це свято, пов'язане насамперед з Ісусом Христом, його смертю і воскресінням. Після воскресіння Син Божий вознісся на небеса. Це сталося через сорок днів після того, як Ісус покинув печеру, де він був похований. І через десять днів після Вознесіння Христа сталося ще одне диво.

У нього все ще були послідовники – вірні учні (12 апостолів), які після воскресіння Ісуса Христа продовжували вірити в Самого Господа Бога, вірили в Його силу. Вони часто збиралися для молитви, і ось через десять днів після Вознесіння Христа це сталося знову.

Учні прийшли в дім на горі Сіон. І як тільки вони почали молитися, в кімнаті, де вони були, зазвучав гул вітру. Кожен учень був поглинений полум'ям, яке пронизувало і заповнювало все тіло – таким чином. Негайно весь зал був охоплений вогнем, але язики вогню не спалили нікого з присутніх. Потім учні Ісуса почули голос Господа. Він сказав їм іти й проповідувати християнство по всьому світу. І тоді всі апостоли почали розмовляти на різних мовах.

Люди побігли до шуму, перед будинком зібралася юрба, і коли апостоли оголосили про те, що трапилося, три тисячі осіб вирішили хреститися в той день. Незабаром була побудована перша християнська церква, і апостоли почали проповідувати релігію у різних країнах.

Стався так званий тріумф Святої (Божої) Трійці – Бог Отець, Бог Син і Святий Дух зібралися разом, свідки простих християн. У цього дня є друге ім'я – П'ятдесятниця. Вказує на час, в який віряни відзначають свято. Апостоли почули голос через 50 днів після Воскресіння Христового. тобто Трійця святкується на п'ятдесятий день після Великодня.

До четвертого століття Вознесіння і Трійця відзначалися в один день, після чого було вирішено розділити їх на два різних свята.

Коротко про свято

Свята Трійця
Свята Трійця / скріншот з відео

Кожна православна сім'я святкує День Святої Трійці. Одне з найважливіших християнських свят, яке відзначається на 50-й день після Великодня, тому його іноді називають П'ятдесятницею. День Святої Трійці зазвичай припадає на останні дні травня або на початку червня. Перші літні дні пов'язані з закінченням важких робочих днів і початком багатого врожаю.

У Трійці три головні свята:

  • Перше свято – Батьківська Субота (день, коли поминають мертвих предків);
  • Друге свято – Троїцька Неділя (безпосередньо найважливіший день свята);
  • Трете свято – Духів день (назва говорить сама за себе – День Святого Духа).

Звичаї на Трійцю: що не можна робити

Значення цього дня спонукає людей цікавитися тим, що можна і не можна робити на Трійцю. В принципі, всі заборони точно такі самі, як і в інші християнські свята.

Є речі, які дуже бентежать у цей день. Недотримання заборон може розсердити настрій померлих родичів, які бродять серед живих у цей день. У день Святої Трійці віряни не повинні працювати, займатися рукоділлям і робити домашні роботи.

Напередодні свята випікали торти, хліб і булочки. У цей день не можна виконувати важку фізичну або «брудну» роботу – працювати в саду і полі (посадити квіти, покосити траву), прибирати, купатися, мити підлогу, робити ремонт, рубати дерева.

Багато хто як і раніше вважає, що порушення цих неписаних правил може призвести до значних втрат у народному господарстві. Раніше люди вірили, що якщо ці правила будуть порушені, то виникнуть проблеми для тих, хто шиє або в'яже, розводить овець (худоба стає джерелом пряжі або вмирає), садить урожай (не буде багатим).

Також в цей день було категорично заборонено плавати – достатньо згадати історію з русалками. Вважається, що русалка є душею дівчинки, яка померла до хрещення. Жителем вод також може стати утоплениця, яка не встигла вийти заміж. Вважалося, що незаміжня дівчина, скупавшись у річці або морі, може залишитися там назавжди.

За традицією, в неділю віряни повинні відправитися на могили своїх предків. Якщо порушити цю заборону – померлі родичі можуть розсердитися.

Заборонено нехтувати походом на кладовище до родичів. Вважається, що вони можуть розсердитися і взяти з собою одного з живих людей.

Ні в якому разі не показувати злість і агресію, здійснювати гріхи.

Всі православні церковні свята так чи інакше обмежують християн у діях та вчинках. Свята Трійця не є винятком:

  • Заздрість, злобу, наклеп на близьких або незнайомців. Ці дії, як і будь-які негативні думки, вважаються тяжким гріхом в день Трійці.
  • Трудитися. В П'ятдесятницю не можна ні шити, ні готувати, ні виконувати роботу по дому. Єдиним винятком є годівля худоби серед сільського населення. Зазвичай господарі намагаються закінчити все до свята, щоб Свята Трійця була присвячена родині й Господу.
  • Для святкування весілля п'ятдесятницький шлюб вважається приреченим на невдачу. При цьому сватання на Трійцю – навпаки, запорука успіху.
  • Не ходити до води та входити у відкритий ставок. Наші предки вважали, що в День Трійці русалки та інші злі духи сходять на берег, щоб заманити молодих людей у свої мережі.

Заборони під час святкової вечері

Також краще не готувати в Трійцю. Було заведено готувати заздалегідь до свята, наприклад, в п'ятницю або суботу. Їжу дозволяється підігрівати, але ви не повинні проводити весь день перед плитою.

Як правило, пироги випікаються напередодні Трійці. Можна готувати всі види м'ясних і рибних страв, використовуючи якомога більше зелені. У деяких частинах країни існує ще одна традиція, яка належить до Великодня, – люди фарбують яйця в зелений колір.

Як уже згадувалося вище, хліб і всілякі тістечка були приготовлені напередодні свята. Національні звичаї Трійці говорять про те, що у цей день за столом повинні збиратися тільки найближчі люди. Не запрошуйте ворогів і небажаних людей – це свято має залишатися чистим і радісним.

Традиційно стіл був накритий святковою зеленою скатертиною, яку потім ретельно зберігали для залучення завидних женихів і наречених. Серед різноманітних страв на столі повинні бути хліб і будь-яка інша випічка власного приготування. Чим вона смачніша і різноманітніша, тим яскравішим і щасливішим буде життя в наступному році. Молоді сім'ї повинні звернути увагу на цю традицію. Пічка хліба та іншої випічки в суботу, напередодні великого православного свята, може стати доброю сімейною традицією.

Народні традиції Трійці кажуть, що святковий стіл не повинен бути без яєць. Взагалі святковий стіл у цей день повинен бути рясним – різноманітні овочі й фрукти, випічка, рибні та м'ясні страви, напої – все повинно демонструвати процвітання.

Свято в наш час

Зішестя Святого духа на апостолів
Зішестя Святого духа на апостолів / скріншот з відео

Звичаї та традиції Трійці добре відомі мешканцям сіл та невеликих міст. На жаль, зі зростанням урбанізації молоде населення почало забувати про яскраве свято і все, що з ним пов'язано. Але марно – навіть саме виконання ритуалів приносить величезну емоційну силу, яка дозволить отримати заряд позитивної енергії.

Мешканці Трійці збирають банні віники. Не можна ламати молоді дерева і брати верхні гілки – можна брати тільки бічні стеблинки, щоб не знищити дерево. Вважається, що в цей день всі рослини посилюють свої цілющі властивості. Ось чому тямучі люди збирають трави, листя і пагони напередодні.

Серед безлічі прикмет і забобонів про Трійцю слід відзначити одне, яке буде цікаве молодим дівчатам. Якщо ви зберете чебрець в переддень свята, сплетете з нього невелику мітлу і зшиєте її в подушку, життя буде довгим і щасливим, а довгоочікуваний обранець ось-ось з'явиться на горизонті.

Троїцький тиждень

Виходячи з важливості святкових і православних традицій, підготовка до Трійці починається за тиждень до свята. Символом свята є молода береза, яка, поглинувши всю міць землі, допоможе отримати новий багатий врожай і подарує міцне здоров'я людям і тваринам.

Середовище на Троїцький тиждень називається Великим постом. В цей день дівчатка у віці від семи до дванадцяти років йшли в ліс, щоб зламати березові гілки, які потім прикрашали будинок зовні й всередині. Звичайно, в наші дні немає потреби ламати березові гілки та прикрашати ними будинок, але можна підготуватися до четверга і за традицією.

У четвер на сніданок дітям подають яєчню-бовтанку, яка нагадує яскраве літнє сонце. Раніше дітям давали фарбовані яйця, після чого діти вирушали в ліс, щоб прикрасити березу. У сучасних реаліях цілком можливо це зробити на присадибній ділянці або піти з ними в ліс з тією ж метою.

Прикрасити березу краще наступним чином: вітки дерева збирають з гнізда, потім зв'язують у вигляді обплетення і скручують вінок з польових квітів. Прикрашати гілки можна стрічками, бісером, шарфами та іншим подібним матеріалом.

Після прикраси берези, за традицією, слід посидіти під деревом, покуштувати варену їжу і фарбовані яйця, потім обов'язково залишити недоїдену їжу для птахів. Крім того, було заведено проводити круглі танці навколо берези – навіть зараз дітям це дуже сподобається.

Потім вони продовжували готуватися до Трійці у святу суботу, яка серед слов'ян вважалася головним днем пам'яті. Люди в храмах запалюють свічки для покійних родичів і прибирають кладовища. Ось чому субота перед Трійцею називається Батьківською. У День батьків потрібно піти на могили померлих родичів, поставити свічки в церкві. Можна згадати тих, хто пішов, тільки в позитивному контексті та без смутку.

Вночі перед Трійцею парафіяни збирають великі букети з березових гілок, свіжоскошеної трави та квітів, а потім йдуть з ними у храм. Вважається, що вони наділені цілющими властивостями, тому знаходяться в будинку протягом року. З цих букетів рекомендується робити відвари від хвороб.

Свято Святої Трійці

Нарешті всі приготування до Трійці завершені та вже можна відзначати велике свято. Неділю краще почати з відвідин храму. Церкви, як правило, дуже красиво прикрашені до свята – скрізь є свіжі квіти, гілки дерев, зелені скатертини й цілі килими з трави. Така прикраса символізує початок життя. Люди також можуть прикрасити свої будинки – вважалося, що такий обряд захищає будинок від злих духів, таких як русалки, які можуть потягти кого-небудь під воду.

При відвідуванні церкви заведено нести з собою гілки, пучки трави або квіти. У неділю будинок повинен бути прикрашений квітами й листям. Згідно з народною традицією, виходячи з церкви, люди намагались витягнути траву з-під ніг, щоб змішати з сіном, закип'ятити з водою і пити як ліки. З листя дерев, які стояли в церкві, дехто робив вінки й використовував їх як амулети.

Після закінчення служби заведено вирощувати березу, що в слов'янських країнах було частиною обов'язків молоді. Але вирощувати березу після того, як вона зігнута, необхідно, інакше. Згідно з легендою, дерево почне відчувати себе образливо, і тоді ви не зможете дочекатися гарного врожаю і міцного здоров'я. Щоб виростити березу, потрібно повторити весь ритуал, тобто влаштовувати хороводи, співати пісні та знову покуштувати їжу під деревом. Після церемонії березу зрубали.

В кінці святкових маніфестацій береза була гола і втоплена в річці, тоді вважалося, що дерево дасть всі свої сили новим пагонам.

Понеділок після свята є символом перемоги над злом. Після служби віряни залишають церкву і пригощають бідних солодощами, дають їм гроші. Вважається, що це допомагає запобігти майбутні нещастя.

Донині Трійця вважається одним з найзагадковіших свят, де язичницькі й православні традиції переплітаються найхимернішим чином. У будь-якому разі свято прийшло до нас з глибини століть, і в наших силах розширити наші традиції в XXI столітті.

Трійця
Фото 1 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 2 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 3 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 4 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 5 из 6. Трійця / скріншот з відео
Трійця
Фото 6 из 6. Трійця / скріншот з відео