У Києві та області запустили в роботу камери автофіксації порушень. Всього за перші 8 хвилин роботи в ніч на 1 червня камерам вдалося зафіксувати 262 порушення.

У Києві встановлено на даний момент 20 камер. У поліції зазначають, що їх встановили в місцях, де найчастіше трапляються ДТП.

Камера автофіксації сканує потік машин і в тому випадку, якщо відбувається перевищення, вони фіксують номер. З бази програма вибирає дані людини, на якого зареєстрований номер і на нього виноситься постанова про штраф.

"Листами щастя" називають копію постанови, яку надсилають за адресою автовласника звичайною поштою. Чинності документ набирає з моменту отримання або з моменту повернення в поліцію - якщо чоловік відмовився прийняти або не отримав послання.

Автофіксація, фото mvs.gov.ua
Автофіксація, фото mvs.gov.ua

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В копії також вказані реквізити, за якими необхідно сплатити штраф. Це можна зробити як через банк, так і через онлайн-банкінг.

Розміри штрафів:

255 грн - за перевищення швидкості від 20 км/год (пільга 122 грн 50 коп.),

510 грн - за перевищення від 50 км/год (260 грн.),

680 грн – якщо перевищення загрожувало створенням аварійної обстановки (340 грн).

Варто знати, що нараховує штраф кожна камера окремо, тобто якщо проїхати по одній дорозі з перевищенням, на якій встановлено 9 камер, то отримаєте 9 штрафів за перевищення швидкості.

В суді можна оскаржити штраф протягом 10 днів з моменту отримання копії. У даному випадку виробництво призупиняють до розгляду позову.

"Автофіксацію вже запускали і скасували у зв'язку з масовим оскарженням "листів щастя", - говорить редактор Інформаційно-правового порталу "Поради юриста" Сергій Закутайло. - Законодавство не приведено у відповідність, дуже багато протиріч".

Юрист вважає, що накладення штрафу в "автоматичному режимі" можна заперечити, посилаючись на порушення 61-й і 62-ї статей Конституції, що має верховенство над усіма іншими законами.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, запуск автофиксации порушень ПДР переносять.

Як повідомляв Знай. ua, кому і коли прийдуть "листи щастя".

Також Знай. ua писав, автофиксация порушень ПДР – штрафувати будуть не всіх.