Український парламент у середу, 3 червня, прийняв законопроєкт, який повинен дозволити громадянам України добровільно змінювати своє по батькові.

Уточнюється, що такі маніпуляції в документах можна буде робити з 14 років за згодою батьків, а без згоди з 16. Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Верховна Рада, фото з вільних джерел
Верховна Рада, фото з вільних джерел

За відповідний законопроєкт в цілому проголосувало 247 народних депутатів. Проти виступило 42 нардепи, ще 42 – утрималися. Під час обговорення деякі депутати також заявили, що ухвалення цього закону може стати колапсом, коли у виборчих списках з'являються кандидати з однаковими прізвищами, ім'ям та по батькові.

Закордонний паспорт, фото "Знай.ua"
Закордонний паспорт, фото "Знай.ua"

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Хто може змінити своє по батькові:

-особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище, власне ім'я та по батькові;

-особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище, ім'я та по батькові за згодою батьків (або одного з батьків або опікуна).

Якщо ж один із батьків буде проти зміни по батькові дитини, то спір між ними щодо такої зміни може вирішувати орган опіки та піклування або в судовому порядку.

Як відомо, чинне законодавство України дозволяє вільно змінювати ім'я або прізвище. Однак воно не передбачає право змінювати на свій розсуд своє по батькові, чим, на думку авторів закону, порушує Конституцію. Тому нардепи запропонували внести зміни до Цивільного і Сімейного кодексу й передбачити право українців вільно змінювати своє по батькові так само, як прізвище або ім'я.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "Українці платять за корупційні пільгові кредити компаній Порошенка" - нардеп показав, як нам залазять до кишень.

Як повідомляв Знай.uа документи українців перевірять за допомогою смартфона - "корочки" можна залишити вдома.

Знай.uа писав, євробляхери здивовані новиною про "20 % від Саакашвілі": зміни можуть відбутися вже в червні.