Цього року через аномально теплу зиму в Україні особливо активізувалися кліщі, попереджають спеціалісти. Кліщі легко можуть атакувати людину після прогулянки в лісі чи парку, а через безболісність укусу помітити їх вдається не відразу. Однак головною проблемою є не сам факт укусу й невеличкої втрати крові, а те, що кліщі є переносниками збудників значної кількості небезпечних хвороб, у тому досить рідкісного на наших теренах енцефаліту і куди більш поширеного бореліозу, також відомого як хвороба Лайма.

Знай.ua на основі порад спеціалістів і рекомендацій Міністерства охорони здоров'я наводить план дій при укусі кліща, який дозволить зменшити ризики зараження.

Якщо ви се ж помітили на тілі кліща, слід негайно звернутися за лікарняною допомогою, а якщо такої можливості нема - треба видалити комаху самостійно. Під час видалення головне - дістати кліща зі шкіри цілком, разом з головою. Для цього ви можете використовувати нитку, пінцет або ж спеціальне пристосування у вигляді гачка. В процесі акуратно прокручуйте тільце, а не висмикуйте його за раз.

Детальніше про видалення кліща можна подивитися на цій схемі.

Видалення кліща, інфографіка
Видалення кліща, інфографіка

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Навіть якщо ви видалили комаху самостійно, до лікарів все одно треба звернутися. Але чи нести кліща в медичний заклад - думки різняться.

Як зазначено в європейських дослідженнях, тільки 20-30% кліщів є переносниками хвороби Лайма. Але навіть з такою статистикою, під час укусу комахи не обов'язково передають вірус людині. Адже на це їм знадобиться мінімум 36 годин. Погодьтеся, за цей час ви встигнете виявити і видалити комаха. Саме тому деякі фахівці вважають, що здавати кліща на перевірку в лабораторію немає сенсу. Проте слід провести курс антибіотиків протягом перших 72 годин після укусу.

Однак варто зазначити, що рекомендації МОЗ дещо різняться від думок окремих спеціалістів.

"Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста у лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу", - стверджують у МОЗ.

Окрім цього, слід уважно слідкувати за місцем укусу протягом двох-трьох тижнів, спостерігаючи за всіма можливими симптомами, особливо почервонінням. Також слід щоденно міряти температуру.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, У Запоріжжі орудують зловісні паразити, один укус - і параліч.

Як повідомляв портал Знай.ua, Шашлики скасовуються: на Львівщині активізувалися кліщі.

Також Знай.ua писав, що Кліщі без перебільшень — як захиститися і що робити, коли вже вкусив.