У Кабінеті міністрів вже підготували і затвердили новий законопроект, яким пропонується скасування трудових книжок і автоматичне призначення пенсій. Документ найближчим часом повинні передати в парламент для розгляду народними депутатами, пише khersonline.net.

Трудових книжок більше не буде?

За фактом, вони будуть, але роботодавці не повинні їх зберігати. Якщо працівник захоче, то зможе забрати свою трудову додому і зберігати у себе, але роботодавець зобов'язаний на вимогу її заповнювати. При цьому, всі дані будуть в наявності в електронному вигляді. Тобто якщо ви не хочете прощатися з паперовим документом, ніхто у вас не забере.

Що ще зміниться?

При оформленні на роботу, працівникові не потрібно буде давати роботодавцеві трудову книжку, досить буде паспорта, ІПН та інших документів (якщо того вимагає роботодавець і дозволяє закон, наприклад, довідка про медичний огляд). Головним нововведенням стане автоматичне нарахування пенсії. Українцям не доведеться звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як докупити пенсійний стаж
Як докупити пенсійний стаж, zib.com.ua

А якщо стаж або заробітну порахують не так, як мені вигідно?

Закон про пенсійне забезпечення дозволяє українцям виключати той час, коли у них був низький заробіток. Пенсійний фонд спочатку повинен вважати так, як вигідніше майбутньому пенсіонеру. Однак, якщо раптом в українців виникнуть проблеми, то вони зможуть звернутися до чиновників з проханням провести перерахунок.

А як без трудової дізнатися свій стаж?

Не переживайте про це, дізнатися свій трудовий стаж ви зможете в інтернеті, отримавши свій електронний документ з інформацією про свій стаж. Цей документ вам може знадобиться, якщо роботодавець потребує. Але для його отримання доведеться оформити офіційну електронний цифровий підпис. Крім того, Кабмін розглядає можливість запровадити ідентифікацію з допомогою банківської карт українців. У відомстві пояснили, що роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, то у вас буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр або ж це може зробити роботодавець, щоб допомогти вам. Тоді людині зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім не буде потреби.

Трудова книжка, фото: 1news.com.ua
Трудова книжка, фото: 1news.com.ua

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, в Україні відмовляться від паперових трудових книжок – як буде працювати електронний кабінет.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв: допомога по безробіттю 2020 – куди звертатися, як отримати, скільки заплатять.

Також портал "Знай.ua" писав, як докупити трудовий стаж до пенсії, інструкція від ПФУ.