Мовне питання знову повертається на порядок денний. Зокрема, у Раді мають намір переглянути документ, який регламентує мовні квоти. Коли саме це може статися, наразі невідомо.

Деякі політологи вважають, що мовне питання знову порушують через наближення місцевих виборів і бажання декого сподобатися російськомовній аудиторії. Але більшість із тих політиків, які висловлюються за перегляд мовного законодавства, кажуть про бажання зупинити війну. Тож інші експерти та політики не виключають певних домовленостей щодо цього на тлі переговорів із Росією.

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації" ухвалили і частка державної мови в ефірі на загальнонаціональних каналах –​ не менше від 75% (саме в прайм-тайм), а на місцевих – не менше від 60%. За порушення – значний штраф.

Серіали та фільми мають транслюватися українською, а от гостям програм та телепередач не обов’язково говорити українською. Для того, щоб продукт був зарахований до квоти, говорити державною мовою повинні лише ведучі.

Так, на таких центральних каналах, як ТРК «Україна» та «Інтер» з’явилися україномовні новини в прайм-тайм. Найвищу динаміку зростання серед всіх телеканалів, за даними Нацради з питань телебачення і радіомовлення, показав «Інтер» із 37% до 80%.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

А от гумористичні програми Студії «Квартал 95», наприклад, виходять переважно російською із українськими субтитрами.

Володимир Зеленський, скріншот відео
Володимир Зеленський, скріншот відео

Лише у березні 2020 року один із «кварталівських» продуктів перевели на ведення українською.

Раніше регулятор висловив стурбованість тим, що національні телеканали виконують квоти на межі норми – у 75%. Загальний звіт пообіцяли за результатами першого півріччя.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, закон про медіа та дезінформацію: українці стали "маріонетками" влади без свободи слова?

Як повідомляв портал "Знай.ua", у мережі сплив новий запис Труби щодо "репресій", обстановка загострюється: "Будемо ї***ти Третьякова"

Також "Знай.ua" писав, перегони за крісло мера Києва: Пальчевський дихає в потилицю Кличку