Муміфікований плід з Стародавнього Єгипту був настільки жахливо деформований, що його прийняли за птаха. З'ясувалося це завдяки комп'ютерній томографії (КТ).

Вчені з Західного університету вирішили відсканувати згорток у формі яструба, очікуючи побачити муміфікованого птаха, але були вражені, виявивши всередині потворні людські кістки. Про нове страшне відкриття розповіло видння Dailystar

2100-річна мумія з Стародавнього Єгипту, яку спочатку ідентифікували як птаха, виявилася людським зародком.

Мумія перебувала на зберіганні в Музеї Мейдстона в Кенті, Велика Британія. Там вона значилася як "муміфікований Яструб EA 493, період Птолемеїв".

Породу птаха визначили виходячи з малюнку на поверхні артефакту. Зображення голови яструба пофарбовано позолотою, малюнок супроводжується ієрогліфами, які відносяться до Гору - сокологолового бога древніх єгиптян.

Розміри мумії і той факт, що єгиптяни часто вдавалися до такого способу поховання тварин, також вказували на те, що всередині птах.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Однак, у 2018 році артефакт вирішили відсканувати. Вчені зі здивуванням виявили, що усередині знаходиться не птах. Спочатку припустили, що це мумія мавпи. Та коли з ініціативи антрополога Ендрю Нельсона, який запросив багатопрофільну команду, був зроблений аналіз мікро-КТ надзвичайно високої роздільної здатності, з'ясувалось, що кістки належали людському плоду чоловічої статі.

Вік зародку, за словами вчених, варіюється від 22 до 28 тижнів - сьомий місяць вагітності. Томографія виявила у зародка серйозні аномалії хребта та вроджений дефект, що перешкоджає правильному розвитку мозку і черепа.

При скануванні були виявлені нормально сформовані кістки пальців рук і ніг. Однак деформація черепа була настільки серйозною, що в ньому практично не залишалося місця для мозку. Крім того, у плода також була вовча паща і заяча губа.

Вчені припускають, що дитина народилася мертвою. Адже через такі аномалії розвитку немовля було нежиттєздатним.

У той же час фахівці зазначають, що те, як збереглися останки, показує, що сім'я вважала дитину особливою. Батьки вирішили немовля муміфікувати, а в стародавньому Єгипті цього удостоювалися лише дуже важливі особистості на кшталт фараонів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Єгипті виявили древні гробниці 16 священиків

Як повідомляв портал Знай.ua, археологи в Єгипті виявили унікальну гробницю фараонів

Також Знай.ua писав, археологи розкопали древню невідому будівлю в центрі Києва