1 липня 2020 року в Україні планують провести наступний крок до підвищення пенсійних виплат. Підвищення стане можливо завдяки зростанню прожиткового мінімуму. З 1 липня він складе 2118 гривень. До цієї величини прив'язані всі інші соціальні виплати. У Мінсоцполітики повідомили про рівні системи пенсійного забезпечення в Україні.

В результаті у липні мінімальна пенсія українських пенсіонерів збільшиться на 57 гривень і становитиме 1769 гривень. Збільшаться пенсійні виплати і тих громадян, хто досяг пенсійного віку, але не має достатньої кількості стажу. Такі люди одержують соціальну пенсію. З 1 липня її розмір складе 1712 гривень.

Отримання пенсії, скріншот: YouTube
Отримання пенсії, скріншот: YouTube

Приємний сюрприз чекає і на тих пенсіонерів, хто має стаж "з запасом". Для чоловіків це понад 35 років, а для жінок понад 30 років. Для них передбачено 1% надбавки від мінімальної пенсії за кожний "зайвий" рік роботи. На сьогодні, ця сума відповідає 16,38 гривні, а після підвищення її розмір збільшиться до 17,12 гривні.

У травні 2020 середнє підвищення пенсій склало 11%. При цьому мінімальна надбавка була 100 гривень. Однак, були пенсіонери, надбавка яких склала 1000 гривень. Індексація пенсій безпосередньо залежала від коефіцієнта стажу і коефіцієнта зарплати. В Україні розмір пенсії безпосередньо залежить від розміру заробітної плати, яку отримувала людина.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Таким чином, стаж не має значного впливу на розмір пенсії в Україні. Це означає, що якщо людина пропрацювала довгий час, але її доходи були невисокими, то і високих пенсій чекати не варто. Застосування коефіцієнта стажу дозволяє хоч трохи згладити цю ситуацію.

Перерахунок пенсії, Пенсійний фонд України
Перерахунок пенсії, Пенсійний фонд України

В Україні найближчим часом планують провести пенсійну реформу. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, це одне з питань, яке обговорювалося з МВФ при підготовці нової кредитної програми для України. 9 червня питання про кредит для України має бути розглянутий на засіданні Ради директорів Міжнародного валютного фонду. Після цього Меморандум буде опублікований, пообіцяли в уряді.

Головним нововведенням може стати введення трирівневої пенсійної системи, як заведено у більшості розвинених країн. Сьогодні більшості українців добре відомий тільки один вид пенсій (перший рівень) — солідарні, коли з зарплат працюючих громадян до Пенсійного фонду відраховується єдиний соціальний внесок, і зібрана сума йде на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам.

Пенсійна система в Україні вже дворівнева, оскільки ще в 2003 році був прийнятий закон, який вводив в Україні добровільні пенсійні накопичення (це третій рівень). Але велику популярність добровільно-накопичувальні пенсії за весь цей час не придбали і явище не стало масовим.

Виплати пенсій, скріншот: YouTube
Виплати пенсій, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, бив і знущався з вірян — пастора Мунтяна звинуватили у вживанні наркотиків і зовсім не святому житті

Як повідомляв портал "Знай.ua", у США невідомий чоловік на автомобілі в'їхав у натовп протестувальників, не обійшлось без стрілянини

Також "Знай.ua", українцям показали потенційних вбивць на дорогах, Геращенко опублікував список порушників. Антон Геращенко оприлюднив номерні знаки водіїв-порушників