Десятки тисяч українців, що віддали свій голос за команду президента Володимира Зеленського, вже майже рік чекають на обіцяні "корупційні посадки". Проте, вже розпочалося літо, а "саджати" масово корумпованих чиновників поки так і не почали. Про те, які нині існують перепони у судовій системі, розповів головний військовий прокурор України 2014 – 2019 рр, генерал-полковник юстиції запасу, кандидат юридичних наук Анатолій Матіос.

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua
Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

Критична нестача суддів по всій країні

Однією з причин є те, що чисельна кількість судів на території України нині недоукомплектованою.

"Людська натура передбачає відчуття двох базових речей – справедливості і закону. Закон – це кінцева інстанція і підтвердження того, що людина хоче правди. Правди у нас неможливо добитися, оскільки суха статистика говорить про те, що із передбачених в Україні 7 295 суддів у нас заповнено 5 160, тобто понад 2 000 суддів на території країні не вистачає. А 87 судів у нас мають по 1-му судді – вони фактично не мають справляти судочинство. Найбільша проблема у Волинській, Черкаській, Вінницькій областях. Що казати, якщо навіть Київській області є суди, в яких гостро не вистачає суддів", – зазначає головний військовий прокурор України 2014 – 2019 рр, генерал-полковник юстиції запасу, кандидат юридичних наук Анатолій Матіос.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Анатолій Матіос \\ фото з Facebook політика
Анатолій Матіос \\ фото з Facebook політика

За словами генерал-полковника юстиції запасу, реформа судової системи України за роки існування країни проходить вже в 3-й чи 4-й раз, проте, попри це, саме у нас, на відміну від інших країн, спостерігається "судова аномалія".

"Судочинство має бути справедливим, законним і швидким у часі. Всі очікують від влади видимої невідворотності покарання, яка не розтягується на десятки місяців, а то і років. В жодній країні світу немає двох Верховних Судів – у нас же наразі 2 Верховних Суди. Це – нонсенс, але ж це – законний нонсенс. І чим більше юридичних "колапсів", тим більше народу хочеться плюнути на це все, всіх вигнати і поміняти. Проте, суддю неможливо поміняти – його можна обрати на належному конкурсі. Але, незнання, невміння, дотримання визнаних народними депутатами законів призводить до того, що це перетворюється у фарс", – наголошує Анатолій Матіос.

Яскравим прикладом швидкого вирішування гучної справи є судовий процес керівника виборчої кампанії кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта в Америці, що був розглянутий за півроку, незважаючи на необхідність міжнародних доручень та вилучення міжнародних документів.

"У нас, у зв'язку із відсутністю заповненої, захищеної судової гілки влади, не буде ніколи правди, щоб не робили правоохоронці – поліція, прокурори, НАБУ і всі інші. Воно упирається в необхідність дотримання вимог закону, які використовують за законних підставах сторони процесу, будь то обвинувачувані, захисники чи прокурори. А впродовж останнього часу спостерігається страшна тенденція, коли прокурори просто не являються на судові слухання і вони переносяться", – стверджує головний військовий прокурор України 2014 – 2019 рр.

суд, скріншот з відео
суд, скріншот з відео

Як підкреслив Анатолій Матіос, завантаженість судів міста Києва перевищує позначку від 200 до 500 справ у провадженні. Якщо поділити цю кількість на кількість поточних робочих днів у місяці, виходить жахлива "норма" – по 1 – 2 хвилини на одну справу.

Які кроки мають стати "топовими" для Уряду, аби вирішити тривалий судовий "застій", читайте на порталі Знай.ua.