Гряде національне свято українців - День конституції України 2020. Дізнайтеся: коли свято відзначатиметься у цьому році? Якого числа будуть офіційні вихідні? Знайомтеся із афішею заходів в Україні. Читайте про те, як Україна відпочиває та куди можна поїхати, щоб відмінно провести час.

Яка нині модель карантину і чи буде масштабне святкування?

В Україні карантин продовжено до 22 червня. І хоча є деякі послаблення, у окремих регіонах країни, де більш високий рівень захворюваності на коронавірус, запобіжні заходи усе ще суворі.

Згідно із Указом Президента, в Україні повинні дотримуватися законів, що спрямовані на протидію поширенню COVID-19. І поки у нас оголошено карантин, ми не зможемо у 2020 році повноцінно відзначати День конституції України.

Незважаючи на адаптивну модель карантину, усе ще заборонені масові заходи, тому концерти та інші масштабні дійства під забороною. Однак жителі незалежної української держави зможуть відзначати День конституції України. Та, перш ніж дізнатися, яким може бути святкування, читайте історію виникнення свята.

Обов'язки українських громадян, згідно із затвердженим Конституції - дотримуватися законів, платити податки, захищати нашу державу, поважати символіку, не завдавати шкоди природі й цінностям.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Згідно із Конституцією, усі ми є рівними у правах, вільними громадянами країни. Ми маємо право на свободу, особисту недоторканність, свободу думки й віросповідання, працю й відпочинок, соціальний захист, медичну та правову допомогу.

День конституції України 2020, скріншот - YouTube
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

Яка історія виникнення свята?

У цьому році ми святкуватимемо 24-ту річницю Дня Конституції. А могли б відзначати 310-ту. Адже у далекому 1710-му році Пилип Орлик уклав один із головних у світі документів держави. Однак цей закон так і не вступив у силу, тому що український гетьман перебував у вигнанні.

Втім, через 286 років після цих подій Україна нарешті прийняла Конституцію. І наша незалежна держава вже прокинулося із новим законом. Його прийняли 24 роки тому, вночі.

І приймали під загрозою розпуску парламенту всю ніч. Народні депутати кілька місяців не могли знайти компроміс. Іноді навіть мали місце бійки. Із огляду на сварки та чвари й виникла ідея винести прийняття Конституції на загальний референдум.

Президентом країни на той момент був Леонід Кучма. До депутатів дійшли чутки про те, що глава держави готує розпуск парламенту. І це підштовхнуло народних депутатів взятися за роботу вночі.

Першу Конституцію нашої незалежної України було прийнято 28.06.1996 р. Із тих пір жителі української держави щорічно святкують прийняття Конституції. Такий крок став одним із важливих дій, спрямованих на забезпечення прав кожного українського громадянина.

Глава держави є гарантом державного суверенітету. Територія нашої унітарної України повинна бути за Конституцією недоторканною й цілісною. «Марафон» із прийняття Конституції закінчився тим, що найгостріші питання були усе ж таки розглянуті.

А щоб досягти компромісу між політичними силами, голосували пакетами. До речі, дуже рідко буває, щоб депутати працювали вночі. 315 із них проголосував тоді «за» правові основи суверенітету. Вони прийняли Конституцію о 9 годині 18 хвилин.

день конституції: джерело YouTube
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

У світі схвалили нашу Конституцію. І назвали її однією із найдемократичніших. Після цього головний закон країни зазнав кілька трансформацій. При третьому президентові України Вікторові Ющенку було прийнято конституційну реформу. Її суть - у президентсько-парламентській формі управління.

У 2019-му році Конституційний суд цю реформу скасував. І наступний глава держави, Віктор Янукович, уже отримав більш розширені повноваження. Після його втечі 21 лютого 2014-го року відбулося голосування за відновлення дії окремих положень Конституції України.

У результаті з'явилися більші повноваження у Верховної Ради. А у гаранта країни - більш вузькі. У 2019-му році Петро Порошенко закріпив зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО. Головнокомандувач країни підписав документ урочисто, на позачерговому засіданні Верховної Ради.

Із початку святкування цього свята українці у цей день щорічно отримують нагороди. Мають місце конкурси, різноманітні майстер-класи. Організовується вікторина, проводяться караоке. Організатори влаштовують усілякі сюрпризи й концерти.

Однак у 2020-му році, зважаючи на епідеміологічну ситуацію, важливо дотримуватися заходів безпеки. Саме тому матимуть місце заходи онлайн. А усе масштабні дійства, нагородження й концерти скасовано.

Утім, не варто засмучуватися. Цей день можна провести із сім'єю цікаво. Та й не тільки цей. Адже в Україні буде 3 вихідних. Дізнайтеся: коли варто вітати із Днем конституції? І як провести цей день.

день конституции 1
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

Якого числа в Україні вихідний?

День Конституції в Україні офіційно неробочий. Відзначається це свято у нас у країні щорічно у перший літній місяць 28-го числа. Оскільки цей день у нас - неділя, то вихідним буде також понеділок, 29-те червня.

Адже якщо свято припадає на вихідний день, то його переносять на наступний. Таким чином, українці зможуть відпочивати 3 дні поспіль: у суботу, 27-го, неділю, 28-го, та понеділок, 29-го числа.

Після того, як на 5-тій сесії 2-го скликання Верховною Радою України було прийнято Конституцію України, ми щорічно відзначаємо цю дату й вітаємо один одного зі святом. А наша держава є суверенною і незалежною.

Яка програма свята у 2020 році, афіша заходів?

У зв'язку із епідеміологічною ситуацією у нас у країні масштабні заходи скасовано. У Києві скасовано урочисті церемонії покладання квітів до пам'ятників лідера українства Михайлу Грушевському, українському гетьману Пилипу Орлику та іншим видатним діячам українського державотворення.

У 2020 році не відбудуться легкоатлетичні пробіги. Не буде масового чаювання. Найчастіше у цей день у різних містах країни йшлося про нагородження. Як правило, 28-го червня учасникам АТО та видатним діячам різних галузей вручали державні нагороди.

У одне із основних державних свят вручення нагород відбувалося на сценах міської філармонії чи театру. Але сьогодні у цей особливий для України день пройдуть різноманітні конкурси та вікторини онлайн.

Куди в Україні можна поїхати та як відпочити?

Вихідні у режимі коронавіруса можна провести цікаво. Наприклад, відвідати дендропарк у Кропивницькому, Києві чи Білій Церкві. Пройтися гарними алеями, насолодитися прекрасними видами.

Як варіант - відвідати Хортицю у Запоріжжі або Межигір'я у Києві. Такий вікенд додасть інтересу й буде пізнавальним. Заслуговує на увагу поїздка у Київську область. У Сквирському районі є цікаве містечко, де вашій родині обов'язково сподобається.

Можна відвідати тут ландшафтний парк Буки зі всілякими скульптурами й чудовими видами. Тут дуже цікаве оформлення. І є що подивитися. Тут є храмовий комплекс, міні-зоопарк, фонтан, дзвіниця, місток, алея Казок.

Дивовижних місць в Україні дуже багато. У Києві у святкові дні можна поїхати до Музею під відкритим небом Пирогово, відвідати Майдан Незалежності, відправитися у ботанічний сад.

У місті Клевані Рівненської області є гарний тунель кохання. Цікава пам'ятка Кам'янця-Подільського - стара фортеця. На Закарпатті - замок Шенборнів, озеро Сеневір. У Мукачеві - Мукачівський замок.

На особливу увагу заслуговують українські Карпати. Тут є куди піти або поїхати, що подивитися. Із природними пам'ятками можна знайомитися самостійно. Наприклад, взяти на прокат велосипеди або покататися на підйомниках.

Не хворійте і надихайтеся українськими пейзажами! Побільше усім світлих емоцій та приємних моментів! Залишайтеся патріотами своєї країни! Нехай наша держава стає потужною й багатою!

Фото

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

День конституції України 2020, скріншот - YouTube
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

День конституції України 2020, скріншот - YouTube
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

День конституції України 2020, скріншот - YouTube
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

День конституції України 2020, скріншот - YouTube
День конституції України 2020, скріншот - YouTube

Відео