День батька є світським святом, Україна відзначає його з 2019 року у третю неділю червня. У 2020 році ця подія збіглася з 21 червня – днем літнього сонцестояння.

Важливість ролі батьків підтверджується рядом психологічних досліджень. День батька вперше відзначався на початку 20-го століття як аналогія Дню матері.

В День батька вітають не тільки батьків, дідів, прадідів й інших родичів, але і всіх знайомих чоловіків, які вже стали або незабаром стануть батьками. Це може бути і батько подруги, друга, дівчини, хлопця; подарунок дарують і сину, що став батьком сімейства, і чоловікові родича (наприклад, тестеві – чоловікові дочки), а також хрещеному і навіть духовному батькові.

Історія свята

Багато хто буде здивований, але святкування Дня батька зовсім ненова традиція. Її історія сходить на початку 20 століття.

Легенда свідчить, що цей великий день був ініційований молодий американкою Сонорой Смарт-Додд, чий батько-ветеран громадянської війни виховав в самоті близько 9 дітей після смерті своєї другої дружини, яка померла при пологах. Сонора була вражена цим фактом і відчувала, що її батько та інші татусі заслуговують на свій власний день.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Батько Сонори - Вільям Джексон Смарт
Батько Сонори - Вільям Джексон Смарт

День матері, до речі, з'явився в США приблизно в той самий час. Натхненна батьківським прикладом батька, Сонора вирішила, що у батьків теж буде своє свято. Вона подала заявку на те, щоб день народження її батька, 5 червня, був офіційним Днем батька. Проте влада відмовилася затвердити дату в цей день, запропонувавши відзначати у третю неділю червня.

Таким чином, перший День батька був відзначений в 1910 році в Спокані (припадав на 19 червня).

Згідно з іншою історією, за пропозицією Грейс Голден Клатон, яка жила в Західній Вірджинії на початку 20-го століття, ця відома подія була представлена на честь її батька, що загинув разом з сотнями шахтарів у серйозній аварії. У цілому загинула 361 людина, в результаті чого сотні дітей залишилися без батьків. Про них говорили на поминаннях в місцевій церкві, де сироти віддали данину поваги своїм померлим близьким.

Якою б не була справжня історія, офіційне визнання свята прийшло тільки через кілька десятиліть, в 1972 році, коли президент Річард Ніксон визнав його офіційним святом.

Ось так третя неділя червня стала днем, коли ми можемо висловити вдячність і подякувати одного з найважливіших чоловіків у нашому житті.

Католицькі традиції

День батька відзначався в католицьких країнах Європи ще в середні століття. Католицька Церква традиційно проводить День батька 19 березня, в день Святого Йосифа. Багато європейських країн, такі як Португалія, Іспанія, Швейцарія, усе ще відзначають День батька 19 березня. У більшості країн він вважається світським святом.

Батько і донька
Батько і донька / Фото з вільних джерел

День батька в інших країнах

День батька відзначається по всьому світу. У більшості країн свято відзначається в третю неділю червня. Цікаво, що не всі країни відзначають в одну і ту ж дату і навіть в один і той же місяць.

В Тайвані, наприклад, батьки святкують свій день восьмого дня восьмого місяця (8 серпня). Це пов'язано з тим, що місцевою мовою вимова числа 8 і слова «батько» надзвичайно схожі. У Німеччині, згідно з християнськими традиціями, глави сімейства відзначають свою дату в День Святого Йосифа. У Росії батьків вітають 23 лютого, що збігається з офіційним днем захисників Батьківщини. Оскільки російські чоловіки зобов'язані проходити військову службу, дві знатні події взаємопов'язані.

Країни, де, як і в Україні, святкується День батька в третю неділю червня: Алжир, Кенія, Марокко, Південна Африка, Китай, Індія, Японія, Малайзія, Пакистан, Філіппіни, Сінгапур, Шрі-Ланка, Білорусь, Франція, Греція, Угорщина, Ірландія, Мальта, Нідерланди, Словаччина, Канада, Коста-Рика, Мексика, Тринідад і Тобаго, США, Аргентина, Колумбія, Перу, Венесуела.

А як подія святкується в інших країнах:

  • У Німеччині День батька відзначається інакше, ніж у решті світу. Він збігається з Вознесінням, 40-м днем після Пасхи, який є державним святом. Цей день багато хто називає Днем чоловіків, коли молоді люди проходять свого роду церемонію посвяти. Зазвичай це означає пити разом, веселитися.
  • В Австрії День батька відзначається у другу неділю червня, а не в третю.
  • В Італії День батька святкується 19 березня.
  • В Іспанії свято (El Día del Padre) також відзначається 19 березня і в деяких регіонах вважається національним святом.
  • У Швеції День батька (Fars dag) проводиться у другу неділю листопада.

Який подарунок вибрати

Між батьком і дитиною розвивається сильний емоційний зв'язок. Це особливі відносини, які фундаментально визначають духовний розвиток дитини. Як і у випадку з будь-яким іншим подарунком, при виборі презенту до Дня батька варто вибрати незвичайний, гарний подарунок, який щиро порадує одержувача.

Це необов'язково повинен бути відчутний подарунок – татки з задоволенням будуть раді провести день зі своїми дітьми. Але також можна здивувати тата домашнім тортом, фотобрелоком, кухлем, подарувати фотоальбом. Пісня чи вірш – також доречний, а можливо, навіть і кращий подарунок для тата.

Ідеї подарунків у день батька

Сюрпризи ручної роботи, якими б вони не були, завжди мають більшу цінність, якщо дарувальник робить оригінальний, недорогий подарунок від серця, а обдаровуваний отримує приємний сюрприз. Ось чому ми закликаємо всіх не соромитися, тому що це гарантовано принесе величезну радість на День батька.

Навіть якщо у вас немає особливих здібностей і досвіду, все одно можна створити незабутні спогади для улюбленого батька з допомогою дуже простих ідей. Навіть якщо з першої спроби не отримаєте найдосконаліше, це все одно буде означати для вашого батька більше, ніж що-небудь просто куплене в магазині. Ось парочка цікавих ідей:

А нижче у відео представлені варіанти того, що можна придбати у вигляді подарунка батькові (якщо немає часу зробити сувенір своїми руками). В цьому ж відео радиться, яку книгу краще подарувати (рибаку, автолюбителю тощо) та інші корисні чоловічі речі зі смаком, такі як наручні годинники, ланцюжки та інші аксесуари.

Як відсвяткувати?

У більшості країн в цей день діти та дорослі дарують різні подарунки та проводять час разом. Сім'ї зазвичай влаштовують пікніки, займаються спортом, гуляють на свіжому повітрі або йдуть в кафе на вечерю.

Важливо думати не тільки про батьків, але і про дідів, прадідусів і хресних! Вони також отримують заслужене визнання, оскільки також багато зробили для нас своєю роботою і любов'ю.

Дружина також може здивувати свого чоловіка як батька їх дітей. Це прекрасна можливість подякувати супутника життя за всю любов, підтримку і турботу, які отримує від нього дружина як жінка і мати.

То ж звернімо увагу на батьків, адже вони заслуговують того, щоб говорити про них і згадувати тільки позитивні моменти. Ретельно підібраного подарунка і смачного обіду вже достатньо, щоб вони відчували, що важливі для нас.