День медичного працівника в Радянському Союзі святкується з 1 жовтня 1980 року. Після розпаду СРСР одні країни перестали відзначати це свято, а інші змінили день. Тільки в Росії, Казахстані, Білорусії та Україні з самого початку це свято відзначається щороку в третю неділю червня.

Святкування і традиції свята

Свято медичних працівників у нашій країні — це день громадян, які асоціюють себе з медичною професією і сприяють захисту життя і здоров'я людей.

Традиція відзначати День медичного працівника бере початок з часів СРСР, коли було заведено відзначати згідно з постановою Президії Верховної Ради СРСР від 1 жовтня 1980 року «Про святкові й пам'ятні дні».

Україна, Росія, Білорусь і Казахстан відзначають подію у третю неділю червня. У цей же день з 2011 року святкують День медпрацівника і в Латвії. Азербайджан також святкує професійний медичний свято в червні, але 17 числа.

В нашій країні, як і в деяких країнах світу, існує традиція відзначати подію як День лікарів (медиків).

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Медик
Медик / Фото з вільних джерел

День медика у 2020 році

В поточному році свято відзначається в тіні надзвичайного стану у зв'язку з пандемією коронавірусу. Велика частина політичної еліти дякує лікарям, які знаходяться на передньому плані боротьби з COVID-19.

Цей день – хороша можливість побажати лікарям доброго здоров'я, чудових досягнень та сердечної вдячності за відданість, яку вони проявляють у своїй повсякденній роботі, за надані посмішки та надії, за зусилля та силу.

Професія медпрацівника і фармацевта по праву вважається однією з найбільш благородних, але і дуже відповідальних. Це не просто професія, а благородні цілі, кожна з яких веде до безперервного служіння на благо пацієнтів, що приймається тільки сміливими, які заслуговують на вдячність за безмежне терпіння, людяність і самопожертву.

День медичного працівника
День медичного працівника / Фото з вільних джерел

Медицина в Україні

Історія

Станом на березень 2009 року український уряд планував реформувати систему охорони здоров'я шляхом створення національної мережі сімейних лікарів та поліпшення служб невідкладної медичної допомоги. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко хотіла (в листопаді 2009 року) почати впровадження системи громадської охорони здоров'я на засадах медичного страхування навесні 2010 року.

Подальша реформа була обіцяна міністром охорони здоров'я Олександром Квіташвілі у 2014 році, але пропозиції не змогли домогтися політичного прогресу, і він запропонував свою відставку, що не було прийнято. Державне фінансування лікарень покриває тільки комунальні послуги та мізерну зарплату персоналу, що призводить до повсюдного хабарництва. Навіть гаряча вода є проблемою. Благодійні пожертвування необхідні для покупки навіть основних ліків або палива, необхідного для відвідування пацієнтів.

Хоча деякі компанії (в рамках свого колективного договору) поставляють своїм співробітникам страхові ліки, Україна цього не робить. Українська охорона здоров'я має бути безкоштовною для громадян згідно з законом, але на практиці пацієнти вносять свій внесок у вартість більшості аспектів охорони здоров'я.

За роки незалежності Україна не змогла створити систему охорони здоров'я, яка могла б ефективно забезпечувати населення якісними та доступними медичними послугами, реагувати на поточні проблеми, пов'язані зі зростанням смертності й поширенням СНІДу, туберкульозу або гепатиту C, і проводити ефективні профілактичні заходи. Сьогодні, попри високий рівень державних видатків на медичний сектор, громадяни змушені самостійно оплачувати дороге лікування. Для малозабезпечених верств населення оплата медичних послуг часто надмірна.

День медичного працівника
День медичного працівника / Фото з вільних джерел

Поточні медреформи

  • Підтримка реформи охорони здоров'я (проєкт USAID Health Reform Support). HRS підтримує розвиток прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоров'я, здатної задовольнити потреби населення України в галузі охорони здоров'я. Ця діяльність спрямована на поліпшення управління сектором охорони здоров'я; підтримати трансформацію моделі фінансування охорони здоров'я; зміцнити професійну робочу силу; підвищити прозорість, підзвітність та оперативність системи охорони здоров'я; поліпшити систему надання послуг на всіх рівнях.
  • Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців (SAFEMed – Safe, Affordable, and Effective Medicine). Проєкт спрямований на поліпшення державних закупівель ліків і товарів медичного призначення за найвигіднішими цінами та сприятиме створенню довгострокової перспективи.
  • Підтримка розвитку інфраструктури електронної охорони здоров'я (Supporting eHealth Infrastructure Development). Програма спрямована на зміцнення української системи електронної охорони здоров'я та зниження рівня корупції шляхом підтримки національної системи електронної охорони здоров'я.

Важливість професії медпрацівника

День працівників охорони здоров'я — це свято, яке відзначає роботу тих, хто присвятив своє життя турботі про здоров'я та життя інших людей. В цей день лікарі з усієї країни будуть нагороджені листами подяки та найкращими побажаннями.

Найважливішою цінністю суспільства є людина, а однією з найбільш нагальних проблем, які стоять перед суспільством, є захист громадського здоров'я. І для того, щоб вибрати область медицини, розкрити секрети могутньої й престижної професії «лікар», поділитися вдячністю і радістю людей, побачити результати та плоди їхньої роботи, необхідно перш за все опанувати професію. Безсумнівно, професія лікаря вимагає серцевої доброти й моральності, яка полягає у спостереженні та оцінці незабутніх явищ всієї людської душі – безмежної любові до людини, милосердя, турботи про інших.

Швидка допомога
Швидка допомога / Фото з вільних джерел

Здоров'я є одним з найважливіших ресурсів і цінностей, необхідних людству. Тому, люди в білих халатах, нехай ваші свята будуть щасливими, нехай ваша робота буде плідною, давайте з честю виконаємо наш обов'язок щодо захисту здоров'я та життя найцінніших людей. Вітаючи всіх медичних працівників з професійним святом, бажаємо їх родинам щастя, успіхів, процвітання, єдності та невтомної роботи!