Співробітниця офісу Amnesty International в Україні Юлія Донцова встала на бік дівчини, яка, проходячи військову службу в ЗСУ, звинуватила свого командира в жорстких домаганнях, а також наголосила про всю важливість доведення вини військовослужбовця.

Відповідний допис вона оприлюднила на власній Facebook-сторінці.

Варто зауважити, що ще у грудні 2018 року лейтенант Валерія Сікал звернулась до військової прокуратури із заявою та вказала, що під час проходження служби ЗСУ у військовій частині А1358, керівник частини, використовуючи своє службове становище, неодноразово намагався змусити її до вступу в статевий зв’язок, а потім і взагалі почав знущатися та навіть не хотів відпускати на власне весілля.

Наразі ж вже протягом двох років справа все ніяк не може дійти до завершення. Так, вже на днях прокуратура в черговий раз відмовилася оголошувати підозру колишньому керівнику військової частини А-1358. На це, в свою чергу відреагували в Юлія Донцова з Міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Фото дівчини та генерала, якого звинувачують в домаганнях

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Я читала та слухала історію Валерії Сікал, і я бачила її, молоду людину, офіцерку, сповнену ентузіазму та захвату від того, що мрія й життєві плани здійснюються прямо зараз. Але вони не здійснилися. Я не можу уявити сміливість та непохитність Валерії. Я не можу уявити, чого їй коштувало стояти серед цього всього та протистояти проявам цього жорсткого до непокори – особливо непокори з боку жінки – клімату", - написала вона.

Окрім цього, Донцова наголосила, що кривдника обов'язкового потрібно покарати.

"Я цілком можу уявити, так це те, наскільки важливою є кримінальна справа проти кривдника Валерії Сікал. І немає значення, чому прокуратура за два роки не може дочитатися матеріали провадження. Чи через відсутність практики справ по ст.154 УК України, чи через не розуміння складу та сутності злочину, або з якихось інших причин. Це неважливо. Важливо, аби цей полковник, який вже генерал, постав перед судом", - наголосила активістка.

Також вона і сама зізналася, що дуже часто страждала від образ під час роботи в правоохоронних органах:

"За недовгий час моєї роботи за спеціальністю, я часто отримувала пропозиції від колег-чоловіків поїхати в сауну, сісти на ручки, стати другою дружиною, тощо, або жарти про "поганий настрій через критичні дні", жіночу логіку, "тупих баб" та тому подібні.
І це не було щось надзвичайне, якійсь інцидент. Це було навколишнє середовище, повітря, яким всі дихали. Ніхто не писав рапорти про таке, не скаржилися, бо не було кому та й відверто кажучи, кому спало б на думку скаржитися на клімат? Що ми маємо? Середовище, де людина загалом дуже підневільна, де від особи командира та його ставлення до тебе залежить буквально весь твій час, твоє здоров’я, свобода, якість повсякденного життя та, зрештою, кар’єра.
Спочатку виконуй, а потім сперечайся – таке правило. Чи не найперше, якому навчають, людину, що одягла погони. І це середовище водночас, де тебе сприймають не через твої навички, інтелект та ділові якості, а - твою стать. Навіть якщо це робиться під маскою доброзичливості чи поблажок до "слабшої половини людства!, то все одно ти "лобок" та "вагіна у формі" (цитую колишнього колегу)", - зізналася вона.

Скріншот повідомлення

Нагадаємо, у Хмельницькій області командира, який сексуально домагався лейтенанта строкової служби Вікторії Сікал, підозрюють також у жорстоких знущаннях над солдатами – моральних і фізичних.

Як повідомляв раніше Знай.ua, на Хмельниччині жінка-офіцер ЗСУ зробила заяву в поліцію на свого командира, вона звинуватила того в сексуальних домаганнях.

Також Знай.ua писав про те, Секс-скандал у ЗСУ обростає дикими подробицями: "виховував" клізмами