Науковці заявили, що стрес, пов’язаний із припиненням довготривалих відносин, призводить до порушень функціональних зв’язків у головному мозку. Це, своєю чергою, сприяє поглибленню депресії або загостренню депресивних епізодів.

Джерело: наукове видання NeoroImage: Clinical.

Дослідники зазначають, що стресові події в житті часто призводять до виникнення симптомів депресії й потенційно — до депресивних епізодів. Щоправда, якщо в людей із депресією виявляють порушення у функціонуванні головного мозку, то зворотний механізм — тобто діагностування депресії за аналізом роботи мозку — наразі не є розробленим.

А тому вчені вирішили перевірити, якою мірою тяжкість симптомів депресії пов’язана з порушенням у роботі головного мозку людей, які пережили розставання з коханою людиною. Так, у дослідженні взяли участь 69 добровольців віком 18-25 років, які протягом останніх півроку розлучилися з довготривалим партнером чи партнеркою.

Ризик виникнення депресії, Narrative Team
Ризик виникнення депресії, Narrative Team

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

З’ясувалося, що тяжкість симптомів депресії в учасників була пов’язана зі зниженою здатністю мозку синтезувати й оброблять інформацію, а також — із порушеннями як просторового, так і часового сприйняття в мозку. Дослідники пов’язали це з тим, що ділянки мозку, які спеціалізуються на певних задачах, втрачали свою "спеціалізацію", ймовірно розподіляючи її між іншими ділянками — а викликає цей процес стресова ситуація, як-от розлучення з коханою людиною.

Як висновок, група дослідників вважає, що аналіз функціональних зв’язків головного мозку може показати, чи переживає людина депресію або депресивний епізод, пов’язаний із припиненням довготривалих відносин або іншою стресовою подією в житті.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, передсмертні слова великих людей, від яких волосся дибки.

Як повідомляв портал Знай.uа, в мережі показали, що здатне знищити людство.

Також портал Знай.uа писав, що людство вперше зазирнуло в потойбічний світ.