З'явилася інформація, що вночі 22 червня помер митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Софроній у віці 81 року після тривалої хвороби. Його вважали лідером "українського крила" цієї церкви. Про це повідомляє пресслужба Черкаської єпархії УПЦ МП.

"З глибокою скорботою і сумом сповіщаємо, що 22 червня о 23:08 на 81-му році життя після тривалої і виснажливої хвороби відійшов до Господа митрополит Черкаський і Канівський Софроній – видатний архіпастир землі Черкаської, храмобудівничий, невтомний трудар на ниві Божій", – йдеться у повідомленні.

Митрополит Софроній УПЦ МП Черкаська єпархія

За інформацією ВВС, митрополит Софроній багато років очолював "проукраїнську групу" єпископів УПЦ МП і планував побудувати незалежну УПЦ. Зокрема, перед отриманням томосу він підтримував створення ПЦУ і прогнозував її стрімкий розвиток. Втім, на об'єднавчий собор 15 грудня 2018 року Софроній так і не приїхав і не приєднався до новоствореної автокефальної церкви через стан здоров'я.

Однак, після отримання томосу, Софроній зустрічався в Черкасах з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм і колишнім президентом України Петром Порошенком.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Митрополит запам'ятався своїми будівельними проєктами в Черкасах, а справою всього життя називав будівництво найбільшої дзвіниці у формі голуба, яке так і не вдалося завершити. Є припущення, що Софроній побоювався переходу в ПЦУ через можливі проблеми з майном і неможливості завершити згадані будівельні проєкти.

Наголошується, що митрополит Софроній зробив великий внесок у розвиток вітчизняної церкви, оскільки перевів молитви на українську мову.

Також Софроній славився своїм запальним характером. Ще на самому початку карантину він потрапив у скандал, коли прокляв працівників ЗМІ, які запитували у нього про дії УПЦ МП в Черкасах для боротьби з пандемією коронавірусу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на Тернопільщині церква залишилася без ікон і хрестів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", священик з Білорусії зібрався в швидкісне паломництво.

Також "Знай.ua" писав, що на Львівщині суд виправдав скупчення віруючих під час масової літургії на карантині.