Українці постійно стежать, що відбувається на ринку валюти. Адже від курсу гривні залежить не лише, скільки валюти звичайний громадянин може купити за свою зарплату, щоб відпочити за кордоном. Курс суттєво впливає на інфляцію, прибутковість експортно-орієнтованих компаній та надходження податків до бюджету.

Станом на травень 2020 року річна інфляція в Україні (зміна цін у травні 2020 року проти травня 2019 року) опустилася до рекордно низьких 1,7%.

Обмін валют, фото Знай.ua
Обмін валют, фото Знай.ua

Як пояснюють у Національному банку, саме зміцнення гривні у 2019 році сприяло такому різкому уповільненню інфляції. Там підрахували, що зміцнення гривні на 1% призводить до зростання інфляції на 0,08%. Якщо ж курс гривні навпаки почне падати, то кожен відсоток падіння курсу спричинить зростання інфляції на 0,22%.

Обмін валют, фото Знай.ua
Обмін валют, фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Невигідне зміцнення гривні й державі. З одного боку, коли курс валют падає, то експортери отримують менше прибутків та платять менше податків до бюджету.

З іншого — падіння курсу іноземних валют призводить до зменшення податкових надходжень від ввезення імпорту.

Курс гривні росте, коли в Україні вистачає іноземної валюти. Довгоочікувана програма МВФ мала заспокоїти інвесторів та сприяти збільшенню валютних інвестицій в українську економіку, а отже — зміцненню гривні. Але не цього року.

Нагадаємо, долар по 30 та шалена інфляція – МВФ спрогнозував кризу в Україні до 2023-2024 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні американська валюта у 2020 році, в середньому, буде тримати відмітку в 28,85 гривень за одну американську купюру. А ось під кінець року - 29,5 гривень за долар.

Також портал Знай.ua писав, що ВВП України у 2020 році скоротиться на 4-9% в залежності від тривалості карантину, прогнозують експерти.