В Америці вперше за 17 років відновлять федеральну смертну кару.

Верховний суд США відмовився розглядати позов чотирьох засуджених, у якому вони оскаржували застосування щодо них смертної кари.Про це повідомляє USA Today.
Зазначається, що відповідне рішення адміністрація президента Дональда Трампа ухвалила ще в липні 2019 року.

У липні 2019-го генеральний прокурор США Вільям Барр оголосив, що федеральний уряд уперше з 2003 року вдасться до смертної кари як міри покарання злочинців. Тоді він представив оновлений протокол щодо її застосування, який передбачає використання препарату пентобарбіталу.

Фото: AFP
Фото: AFP

Тоді четверо засуджених за вбивства, яким загрожувала страта відповідно до оголошення Барра, подали до суду. Вони аргументували своє прохання скасувати смертну кару тим, що пентобарбітал дозволений не в усіх штатах США, а тому покарання має відповідати законам штату, в яких вони були засуджені.

Суди перших інстанції погодилися з аргументами позивачів, і у грудні 2019 року Верховний суд призупинив процедуру відновлення смертної кари до розгляду справи по суті.

Остаточне рішення в цій справі суд виніс у понеділок, 29 червня. Колегія з трьох суддів відхилила позов, і таким чином винесла рішення на користь адміністрації Трампа. Очікується, що перші страти відповідно до нового протоколу відбудуться вже 13-17 липня.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

США не раз узаконювали й призупиняли смертну кару на федеральному рівні. У 1988 році її відновили щодо окремих видів злочинів. Відколи у США відновили смертну кару на федеральному рівні, було страчено лише троє злочинців — востаннє в 2003 році.

Загалом із 1970 року у Сполучених Штатах відбулося понад 1500 страт, з яких майже 40% — у штаті Техас.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні 20 років тому відмінили смертну кару

Як повідомляв портал Знай.ua, смертна кара повернулася до Таїланду

Також Знай.ua писав, де найчастіше вдаються до смертної кари.