Легендарний “Лесин ясен”, — 200-літній дерево, під яким, за переказами, писала свої вірші велика українська поетеса Леся Українка, зламався і впав в Луцьку, передає служба новин ТСН.

Дерево знаходилося під охороною закону як частина природно-заповідного фонду України. Однак найбільш гостра і нещадна сокира опинилася в руках часу — він просто звалив реліквію. “Лесин Ясен” ріс в “старому місті” неподалік від замку Любарта.

Дерево впало, не витримавши бурі - скріншот ТСН

У ніч з 29 на 30 червня у Луцьку піднявся справжній ураган — гроза й шквали повалили багато дерев. На жаль, ясен не став виключенням, він просто не витримав.

Леся Українка, фото: скріншот з YouTube
Леся Українка, фото: скріншот з YouTube

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У народі ясен називали Лесіним. Знаменита поетеса Леся Українка жила в будинку поруч. Переказ свідчить, що маленька Лариса Косач (справжнє ім'я поетеси) в дитинстві дуже багато часу проводила в тіні цього дерева.

Перший відомий вірш Лесі Українки "Надія" був опублікований в 1880 році. Тоді їй було всього 9 років.

В сюжеті ТСН також йдеться, що ясен почав хилитися вже давно. Вчені обстежили дерево і становили стратегію його порятунку. Дерево мали обрізати і облаштувати підпори, але… не встигли.

Судячи з кадрів відео, дерево було вже трухлявим всередині. І поєднання погоди з віком не витримало.

Нагадаємо, Знай.uа повідомляв, що в Києві перейдуть на безготівкову оплату за проїзд у громадському транспорті.

Також Знай.uа писав, що в Києві автовокзали винесуть за межі міста.

Нещодавно Знай.uа передавав, що в Києві проходить лежачий мітинг велосипедистів.