1% населення планети готується до можливого апокаліпсису. Найбагатші світу цього мають бункери в своїх будинках. Вважається, що у Біла Гейтса їх навіть кілька.
Якщо сказати фразу “бункер для кінця світу”, то уява швидко намалює ряди ліжок, купи їжі і бетонні стіни. Але нинішні укриття дуже відрізняються, вони дуже схожі на люксові апартаменти.

Бункер у США, фото: Getty Images
Бункер у США, фото: Getty Images

Гаррі Лінч, голова техаської компанії Rising S. зазначає: продаж в 2016 році їх штучних люксових бункерів зросли на 700% у порівнянні з 2015 роком. А з часу виборів президента США Трампа продажі злетіли на 300%.

Коли хто бажає жити в самому бункері, інші вимагають створення умов для більш схожих на реальний світ, де кілька сімей можуть бути поруч. Часто використовують старі військові або ракетні бункери, які побудували США або СРСР. Якщо їх зводити сьогодні, це обійшлося б у сотні мільйонів доларів.

Подекуди можна зустріти навіть сади для вирощування овочів і фруктів прямо під землею. Щодо необхідних професій, таких як лікар або вчитель, то над цим в США теж вже працюють, щоб створити повністю автономні співтовариства. Але не тільки технікою і людьми, тому що дизайн і наповнення теж вкрай важливе.

Апартаменти Брюса Вілліса, jetsetter.ua
Апартаменти Брюса Вілліса, jetsetter.ua

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Один з найбільших комплексів розташований у Блек Хілз. В залежності від примх замовника місце в укритті VivosxPoint може коштувати від 25 тисяч (мінімалістичне житло) до 200 тисяч доларів (люксовий житло) США. У цьому комплексі в штаті Південна Дакота 575 місць. Раніше споруди служили Армії США до 1967 року і можуть вмістити до 5000 чоловік. Там будуть розташовані театр, шкільні класи, сади, медична клініка, спа-центр і тренажерний зал.

Інша фірма – Survival Condo – має два колишніх ракетних комплекси в Канзасі, де у 1960-х базувалися ракети “Атлас” з ядерними боєголовками.

“Нашим клієнтам продають ще один заміський будинок, який одночасно – укріплений ядерний бункер, – розповідає керівник Ларрі Хол. – Це дозволяє їм інвестувати в актив, а не витрати”.

Апартаменти Ані Лорак, dekormyhome
Апартаменти Ані Лорак, dekormyhome

Для тих, кому такий варіант здається віддаленим від природи або недостатньо розкішним, є інший – Vivos Europa One, який називають “сучасним ковчегом Ноя”. Він розташований у Німеччині, в колишньому сховище зброї.

На відміну від США, бункери в Німеччині продаються порожніми, кожен власник повинен сам обставити його як захоче. Серед доступних опцій – басейн.

“Більшість цих людей має дорогі яхти, тому вони знайомі з ними. У них є смак, розуміння і бачення, як має виглядати в кінці”, – розповів він.

Через укриття прокладена трамвайна лінія, яка може доставляти жителів з одного кінця Europa One на інший. Всередині можна відвідати ресторани, театр, магазини з кавою, басейн та ігрові зони.

У нас є всі послуги як вдома, але також більшість з тих, коли ви не вдома, – пояснює Вісіно.

Нагадаємо, у Галичі розшукали бункер для тортур жертв катів Сталіна - темрява, сирість і камера розміром з домовину.

Як повідомляв портал Знай.ua, блогер показав кадри після погромів в США.

Також Знай.ua писав, в Сполучених Штатах Америки почалися масові протести через загибель афроамериканця Джорджа Флойда.