Свято Івана Купала вже багато століть відзначається весело і з розмахом, з цим торжеством пов'язано чимало звичаїв і традицій. Ми зібрали всю саму корисну та цікаву інформацію про цей день.

Коли відзначають Івана Купала

У 2020 році Івана Купала припадає на 7 липня. Але святкувати це свято починають ще напередодні ввечері, 6 липня – відразу ж після заходу сонця.

Історії походження свята

Історія виникнення Івана Купала почалася ще за часів існування язичництва. Ідолопоклонники в день літнього сонцестояння здійснювали ряд ритуалів та обмивань. Люди вірили, якщо скупатися у водоймі, то можна позбутися від усіх хвороб і проклять.

Деякі історики вважають, що назва "Купала" пов'язана саме з обрядом купання. Інші ж вважають, що свято отримало цю назву, тому що присвячене богу польових квітів і плодів Купали.

Але тоді виникає питання, звідки ж з'явився "Іван"? Вважається, що приставка з'явилася за часів Київської Русі – після прийняття християнства церква трансформувала язичницьке свято, присвятивши його персоні Іоанна (Івана) Хрестителя.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Але в підсумку примусити людей забути всі старі обряди священнослужителям так і не вдалося. Таким чином свято отримало нову назву, але давні слов'янські традиції так і залишилися.

Існує ще одна версія, що свято пов'язане виключно з Іоанном Хрестителем, адже з грецької мови його ім'я перекладається як «купатель».

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Традиції святкування: народні звичаї та прикмети

Предки вірили, що в ніч на Івана Купала природа набуває особливих магічних властивостей – вода, вогонь, і рослини здатні зцілити, захистити і благословити людину.

Наприклад, в давнину це торжество не можна було уявити без багаття і стрибків через вогонь. Цікаво, що подібні забави найбільше подобалися молодим людям, адже таким чином вони могли показати свою силу, завзятість та енергію. У давнину люди вірили, що стрибок через вогонь здатний вилікувати хворобу, подарувати красу і зробити людину щасливішою.

Ще один пункт святкової програми – масове купання в річці або озері. Згідно з повір'ям, такий ритуал також може захистити від зглазу, вилікувати недуги і подарувати міцне здоров'я.

Цікаво, що на Івана Купала магічну силу отримувала вся вода, включаючи росу. Тому рано вранці серед дівчат було прийнято вмивати обличчя росою, щоб зберегти красу і молодість.

Що стосується рослин, то тут також існує особливе повір'я. Вважалося, що в ніч на Івана Купала слід зібрати набір польових трав, висушити їх, а після скласти в невеликий мішечок. Люди вірили, що цей оберіг здатний захистити від злих духів і вилікувати важкі хвороби.

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Що не можна робити на Івана Купала

Як і на більшість інших християнських свят, на Івана Купала існує ряд строгих заборон, які не варто порушувати.

Так, наприклад, в ніч на 7 липня не можна спати. Це пов'язано з повір'ям, що в цей час прокидаються злі духи і темні сили.

Існують і грошові заборони. У цей день категорично заборонено брати або давати в борг. Вважається, що в іншому випадку сім'я втратить всі свої багатства і заощадження.

Дівчатам не можна їсти ягоди, тому що це може привести до смерті їх ще ненароджених дітей.

Крім того, як і на більшість великих урочистостей, на Купала заборонено лаятися і бажати комусь зла. Вважається, що в цю ніч вся негативна енергія повертається потрійною силою.

Якщо ви віруюча людина, то на Івана Купала варто відмовитися від ворожінь. Адже церковники категорично ставляться до ритуалів, називаючи їх великим гріхом і промислами диявола.

Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Любовні ворожіння

Серед дівчат було прийнято плести вінки, але не для прикраси волосся, а для ворожіння. Як правило, вони пускали свої вироби по воді, а після уважно спостерігали за їх "поведінкою". Вважалося, чий вінок попливе далі всіх, та дівчина і буде щасливішою і незабаром вийде заміж. А ось якщо вінок потонув – це не до добра.

Інший популярне ворожіння серед дівчат – вийти на вулицю і запитати у першого зустрічного чоловіка його ім'я. Саме так і зватимуть її майбутнього нареченого.

У давнину всі мешканки села збиралися і вибирали найкрасивішу дівчину – її наряджали в вінок, різні гірлянди з квітів і відводили в ліс. Там обраниця з зав'язаними очима повинна була роздати всім вінки. Вважалося, той, хто отримає зів'ялий аксесуар, буде жити весь рік в бідності і нещасті.

Ворожіння на воску

Для цього вам знадобиться церковна свічка – поламайте її на кілька частин, розтопіть в посудині, а після вилийте в чашку з холодною водою.
Візьміть фігурку, що вийшла, і подивіться чи на тінь від неї – те, що побачите, і є відповідь на ваше запитання.

Ось головні тлумачення фігур:

  • обриси кільця або корони символізує доленосну зустріч незабаром.
  • тінь у формі серця означає, що весілля вже не за горами.
  • обриси прапора – нежданий гість.
  • зірка означає прихід великої удачі.
  • хвилі символізують виконання найпотаємніших бажань.

Івана Купала 2020: чого не можна робити в свято, скірн - YouTube
Івана Купала 2020: чого не можна робити в свято, скірн - YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Ворожіння на папороті

Цвіт папороті може підказати ім'я судженого. Для цього слід взяти кілька листів цієї рослини, задумати для кожного з них чоловіче ім'я, на кожному листочку пов'язати ниточку різного кольору. Потім підіть до водойми, опустіть всі листя на дно і міцно притисніть. А після різко відпустіть їх – хлопець, задуманий на гілочку, яка спливе першої, і є вашою долею.

Ворожіння по кільцю

Для цього ритуалу знадобиться кільце, яке ви постійно носите. Для ворожіння візьміть стакан, налийте в нього чисту воду і опустіть в нього прикрасу. Потім подивіться через воду в середину кільця – зовсім скоро ви побачите в ньому образ судженого.

Ворожіння на квітах

Для виконання цього ритуалу візьміть невелику ємність з водою. Помістіть в неї дві головки квіток, наприклад, ромашки. Отже, якщо квіти будуть плисти один від одного, значить, ви зі своїм коханим незабаром розлучитеся. А якщо навпаки – то вашим відносини не страшні ніякі негаразди.

Івана Купала 2020: чого не можна робити в свято, скірн - YouTube
Івана Купала 2020: чого не можна робити в свято, скірн - YouTube
Івана Купала 2020: джерело: YouTube

Ворожіння на воді

Для цього ритуалу візьміть ємність з водою. І скажіть такі слова: "Вода, вода, чи буду я улюблена назавжди?". І відразу киньте у воду невеликий камінь. Парне число кіл означатиме – ваше бажання здійсниться, непарне – на жаль, ні.