Служба безпеки України спільно з Офісом Генерального прокурора, Державною податковою службою та Державною службою фінансового моніторингу провела спецоперацію розкрили податкову схему. Їм вдалося викрити і блокувати в ДПС протиправний механізм, який формував суми податкових кредитів по ПДВ для ведення господарства.

Про це повідомила Служба безпеки України на офіційному сайті.

Слідство стверджує, що дана схема за існування з 2019 року завдала державі збитків на суму понад 2 мільярди гривень щомісяця. В ході досудового розслідування вдалося встановити, що в схемі були задіяні посадові особи Державної фіскальної служби (після реорганізації – ДПС), його регіональні підрозділи і транзитно-конвертаційні групи. В цілому – майже 400 суб'єктів господарської діяльності.

Незаконне формування сум податкових кредитів по ПДВ відбувалося, в тому числі, за несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем. Це втручання спотворило процеси обробки інформації. В результаті – держбюджету завдано збитків в особливо великих розмірах.

СБУ провела понад 120 обшуків. В результаті вилучили документи, комп'ютерну техніку, флешки і друку близько 60 підприємств, які були задіяні у схемі і готівки на суму 1,5 мільйона гривень. Також наклали арешт на рахунки в банку цих підприємств. Зараз заблоковано в сумі понад 100 мільйонів гривень. Крім того, заблоковано кошти на рахунках платників у системі електронного адміністрування ПДВ на загальну суму 587 млн. гривень.

СБУ в майбутньому планує запровадити комплексну захист електронних продуктів для того, щоб ліквідувати людських фактор.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Зараз у кримінальному провадженні оголошено підозру особі, яка здійснила незаконне втручання в роботу інформаційно-технічних систем ДПС, відповідно до ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. Щодо засновника трьох підприємств, які були задіяні в схемі, за ч. 2 ст. 205-1 КК України, судом вже винесено обвинувальний акт. Сума збитків, завданих державі з використанням даних підприємств, складає 100 млн гривень.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, львів'ян не пускають в транспорт без папірців, і це не гроші.

Як повідомляв Знай. ua, українські вчені і педагоги терміново звернулися до влади і СБУ з-за Шкарлета.

Також Знай. ua писав, що у Бердянську накрили агента Путіна, він зіштовхував українців лобами в обмін на рублі.