Питання аліментів, на жаль, є дуже гострим для багатьох українців. І якщо загальні обов'язки щодо неповнолітніх дітей є чимось загальновідомим, то про те, що батьки мають обов'язки й перед своїми дітьми, поки ті навчаються - знає мало хто. Так, згідно з українським законодавством, люди віком до 23 років, які перебувають на навчанні, можуть вимагати матеріальної допомоги від своїх батьків.

Про це розповідає юристка Юлія Кулик на Facebook-сторінці Безоплатна правнича допомога.

Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу (ч. 1 ст. 199 СК України).

Студенти, скріншот: YouTube
Студенти, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, виникає за обов`язкової сукупності таких фактів:

досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
продовження ними навчання;
потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі;
наявність у батьків можливості надавати таку допомогу (батьки самі мають бути працездатними та мати такий заробіток, який дозволив би їм утримувати себе та свою повнолітню дитину).

При визначенні розміру аліментів враховуються:
вартість навчання,
вартість підручників,
вартість проїзду до навчального закладу,
проживання за місцем знаходження навчального закладу.

Аліменти на утримання повнолітніх дочки, сина, які продовжують навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги можуть виплачуватися в добровільному або судовому порядку.

Право на утримання повнолітніх дочки, сина припиняється у разі припинення ними навчання. Разом з тим поновлення навчання, за умови недосягнення 23-річного віку, дозволяє звернутися з новим позовом до суду про стягнення аліментів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що Міністерство юстиції стягнула 7 мільярдів гривень боргів по аліментах і зарплати в 2019 році.

Як повідомляв портал Знай.ua, в базах даних прикордонників є інформація про близько 120 тисяч людей, яким обмежили виїзд з України через несплату аліментів.