Чим і як консули можуть допомогти українцям, які опинились в халепі за кордоном? У МЗС розповіли, що робити, якщо ви втратили закордонний паспорт, перебуваючи за кордоном, а вже зовсім незабаром маєте повернутись в Україну. Про це з’явився допис на офіційній facebook-сторінці.

Перш за все українцям радять не панікувати. Такі інциденти - не поодинокі і ніхто не застрахований від непередбачуваних обставин.

Тепер покроково:

1. Ви звертаєтеся до найближчого відділу місцевої поліції та отримуєте довідку або інший офіційний документ про те, що ви заявили про втрату паспорта. Чекати, поки поліція буде розшукувати втрачений паспорт, не обов’язково.
2. Берете довідку та прямуєте до найближчого консульства (консульського відділу посольства). Незайвим буде захопити із собою всі наявні у вас документи, що підтверджують громадянство України або просто посвідчують особу (наприклад, у вашій сумці залишився «внутрішній» паспорт громадянина України). Стануть у нагоді і копії подібних документів. Все це допоможе консулу та прискорить процедуру.
3. Все пішло добре: вашу особу і належність до громадянства України підтверджено. Далі консул оформлює посвідчення особи на повернення в Україну (також відоме як «білий паспорт» - через колір обкладинки).
4. Ви повертаєтесь додому!
Що таке і як діє посвідчення особи на повернення в Україну?
Це спрощений варіант паспорта, термін дії якого не перевищує 30 днів. Цей документ дає право лише повернутися в Україну. Подорожувати по світу з ним не вийде.

Заробітчани, скріншот: YouTube
Заробітчани, скріншот: YouTube

Також українцям порадили зберігати паспорт окремо від грошей та цінностей на випадок крадіжки. Але якщо все ж неприємна ситуація трапилась - консул обов'язково допоможе!

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на Львівщині під легковиком вибухнула земля, у водія потемніло в очах - асфальт начинений вибухівкою

Як повідомляє портал Знай.ua, під Харковом п'яний піп потрапив в аварію і пропав з радарів" - в суді порожньо

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Також Знай.ua писав: проміле зашкалювала - в Ужгороді водій показав майстер-клас вертикального паркування