Американські дослідники старіння роками вивчали спосіб життя майже трьох тисяч літніх людей. На початку дослідження ніхто з людей похилого віку не був хворий Альцгеймером. До кінця хвороба почалася у 608 учасників.

Якщо вірити молекулярному біологу-эволюционисту Джону Медині, майже кожну хвилину деменцією захворює хоча б одна людина в світі. Найнеприємніше, що хвороба, можливо, починається за 15-20 років до перших симптомів.

Кращі книги з психології
Кращі книги з психології, pixabay.com

Науковці дослідили спосіб життя і дієту 1845 осіб, середній вік яких складав 73 роки. В іншій вибірці були 920 осіб, середній вік яких — 81 рік. Вчені спостерігали за цими людьми похилого віку в середньому за шість років. Їх цікавили п'ять звичок літніх людей: відмова від куріння, постійна помірна або інтенсивна фізична активність, вживання алкоголю в малих та помірних кількостях, схильність до середземноморської дієти, а також залученість до заняття, що вимагають розумових зусиль.

У порівнянні з тими, хто не дотримувався ні однієї з цих звичок або лише одного з них, люди похилого віку, які дотримувалися двох або трьох з них, на 37% рідше хворіють хворобою альцгеймера. У тих же, хто слідував чотирьом або п'яти звичок, ризик захворювання знизився на 60%.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Психіатричні лікарні, фото pxhere
Психіатричні лікарні, фото pxhere

Вчені акцентували увагу на тих факторах ризику, на які може вплинути кожен.

"Мої головні рекомендації — займатися стимулюючими розумову діяльність речами на зразок читання книг або газет, а ще грати у розвиваючі мозок ігри типу шахів або шашок, — каже Дхана. — Крім того, важлива регулярна фізична активність і дієта, яка зберігає здоров'я мозку, — зелені листові овочі кожен день, ягоди, горіхи, м'ясо свійської птиці, риба і менше смаженої їжі".

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, літали та скидали пелюстки "кохання" – борців з Covid-19 просто з небес засипали трояндами.

Як повідомляв портал Знай.ua, тисячі українців з хворобою Альцгеймера і шизофренією опиняться на вулицях - психлікарні на межі повного закриття.

Також Знай.ua писав, що лами допоможуть створити вакцину від COVID-19, у людства з'явився пухнастий союзник.