Американські дослідники старіння роками вивчали спосіб життя майже трьох тисяч літніх людей. На початку дослідження ніхто з людей похилого віку не був хворий Альцгеймером. До кінця хвороба почалася у 608 учасників.

Якщо вірити молекулярному біологу-эволюционисту Джону Медині, майже кожну хвилину деменцією захворює хоча б одна людина в світі. Найнеприємніше, що хвороба, можливо, починається за 15-20 років до перших симптомів.

Кращі книги з психології
Кращі книги з психології, pixabay.com

Науковці дослідили спосіб життя і дієту 1845 осіб, середній вік яких складав 73 роки. В іншій вибірці були 920 осіб, середній вік яких — 81 рік. Вчені спостерігали за цими людьми похилого віку в середньому за шість років. Їх цікавили п'ять звичок літніх людей: відмова від куріння, постійна помірна або інтенсивна фізична активність, вживання алкоголю в малих та помірних кількостях, схильність до середземноморської дієти, а також залученість до заняття, що вимагають розумових зусиль.

У порівнянні з тими, хто не дотримувався ні однієї з цих звичок або лише одного з них, люди похилого віку, які дотримувалися двох або трьох з них, на 37% рідше хворіють хворобою альцгеймера. У тих же, хто слідував чотирьом або п'яти звичок, ризик захворювання знизився на 60%.

Популярні новини зараз
Літні українці загнані в глухий кут: у Мінсоцполітики анонсували перерахунок "старих" пенсій Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок Перші снігопади: українців попередили про погоду Мінімум – 500 грн, а то й кілька тисяч: пенсіонерам дали шанс отримати додаткові гроші
Показати ще

Психіатричні лікарні, фото pxhere
Психіатричні лікарні, фото pxhere

Вчені акцентували увагу на тих факторах ризику, на які може вплинути кожен.

"Мої головні рекомендації — займатися стимулюючими розумову діяльність речами на зразок читання книг або газет, а ще грати у розвиваючі мозок ігри типу шахів або шашок, — каже Дхана. — Крім того, важлива регулярна фізична активність і дієта, яка зберігає здоров'я мозку, — зелені листові овочі кожен день, ягоди, горіхи, м'ясо свійської птиці, риба і менше смаженої їжі".

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, літали та скидали пелюстки "кохання" – борців з Covid-19 просто з небес засипали трояндами.

Як повідомляв портал Знай.ua, тисячі українців з хворобою Альцгеймера і шизофренією опиняться на вулицях - психлікарні на межі повного закриття.

Також Знай.ua писав, що лами допоможуть створити вакцину від COVID-19, у людства з'явився пухнастий союзник.