У липні православні віруючі відзначатимуть дуже важливе свято – Петра і Павла 2020. Цей день присвячений двом апостолам, які за свою віру були вбиті противниками Христа. Ми зібрали всю найцікавішу інформацію про цей день – про історію, традиції та заборони.

Коли відзначають?

Петра і Павла – неперехідне свято. Тобто його відзначають щорічно в один і той же день, а саме – 12 липня.

Історія православного свята

Згідно з давньою легендою, Симон (так звали Петра до зустрічі зі Спасителем) народився у звичайній родині рибалок. Християни вважають, що саме Петро був найулюбленішим учнем Ісуса.

Перш ніж стати апостолом він пройшов дуже важкий шлях – тричі зраджував Христа, але все ж зміг покаятися і звернутися до Небес. У підсумку, коли почалися гоніння, Петро мужньо прийняв смерть від рук язичників – його розіп'яли на хресті.

Святий Павло, на відміну від Петра, з самого початку не був прихильником християнства. Більш того, він боровся з послідовниками Ісуса. Але одного разу, по дорозі в Дамаск, Павло зустрів Місію і від його яскравого світла осліп. Здатність бачити повернулася до чоловіка тільки тоді, коли він покаявся і увірував в Бога. Помер Павло також мученицькою смертю – йому відрубали голову.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

День Петра та Павла: джерело: YouTube
День Петра та Павла: джерело: YouTube
День Петра и Павла: источник: YouTube

Традиції і прикмети свята

Як і на інші православні свята, на Петра і Павла існує ряд важливих традицій, які слід виконувати. Так, згідно з повір'ями, саме 12 липня відбувається пік розквіту природи. Тому в давнину люди влаштовували пишні гуляння – співали, водили хороводи, плели вінки і, звичайно, відвідували божественну літургію в храмах.

І сьогодні православні повинні прочитати молитву і відвідати церкву. А після важливо омити обличчя в трьох джерелах – це гарантує захист апостолів на весь рік. Також в цей день наші пращури намагалися сповідатися і причаститися, завершивши цим Петрів піст, – тобто очистити не лише тіло, а й душу.

Вважається, що рано вранці треба йти в поле – так можна побачити справжню красу природи, адже тільки на Петров день природа грає всіма кольорами веселки.

Петров день називають святом рибалок. І це не дивно, адже апостол до зустрічі з Христом займався рибальським ремеслом. Тому на свято чоловік повинен наловити риби, а жінка її приготувати.

З давніх-давен дівчата дарували своїм коханим особливі хусточки, розшиті квітами. Такі аксесуари символізували готовність до заміжжя.

Петра і Павла вважають днем ​​сім'ї. Тому в народі існує традиція влаштовувати святкові обіди на природі.

Серед скотарів прийнято прив'язувати червону стрічку до рогів корів – згідно з повір'ями, такий ритуал захистить тварину від хвороб і пристріту. Також можна поступити і з домашніми тваринами – котами і собака – щоб ваші улюбленці були весь рік під надійним захистом святих.

Рибалки на свято обов'язково моляться Петру про успіх в ремеслі. А ось Павла просять про удачу в бізнесі. Вважається, хто в ніч на Петра і Павла не буде спати, той буде весь рік щасливим і здоровим.

У давнину мами пекли своїм дітям Мандрики – особливі булочки або пончики з сиром і фруктами. Вважалося, що на Петра і Павла "зозуля Мандриком вдавилась" і перестала кувати.

Також, згідно з повір'ями, в цей день потрібно покататися на гойдалках. І якщо в цей момент засміятися, то неодмінно щасливим будеш. Але якщо заплачеш – життя скоротиш.

Перед настанням Петра і Павла дуже важливо провести ретельне прибирання в своєму будинку. Зустрічати свято в брудному житлі категорично заборонено – таким чином ви покажете неповагу до Небес.

Існує ряд народних прикмети, завдяки яким в давнину люди пророкували майбутнє.

  • Якщо на свято кує зозуля, значить, чекай біди.
  • А спека на Петра і Павла – провісник холодної зими.
  • Кажуть, що Петров день – це верхівка літа. У цей період у володіння літа вступають сорок спекотних днів.

День Петра та Павла: джерело: YouTube
День Петра та Павла: джерело: YouTube
День Петра и Павла: источник: YouTube

Що заборонено робити?

Як і на більшість православних свят, на Петра і Павла існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не накликати на себе гнів Небес.

Зокрема, в Петров день категорично заборонено лаятися і лихословити. За віруваннями, вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

Вважається, що купатися на Петра і Павла також заборонено. Інакше вода може забрати людини в жертву.

12 липня не можна проводити весілля, вінчання чи хрещення.

Хоча в цей день і не забороняється працювати, все-таки церковники не рекомендують займатися прибиранням, пранням, ремонтом або шиттям. Найкраще цей день присвятити молитві і роздумам про свої правильні і неправильні вчинки.

У Біблії нічого не сказано про сексуальні стосунки в цей день. Однак священнослужителі рекомендують все-таки відмовитися від інтимної близькості.

Також заборона стосується різних магічних обрядів, замовлянь і ворожінь. Церква дуже категорично ставиться до подібних речей – будь-які ритуали вважають великим гріхом, навіть якщо вони спрямовані на благо.

Також не рекомендується давати в борг. І це стосується не тільки грошей, але і всіх інших предметів, навіть їжі. Таким чином можна віддати свою удачу і щастя.

Не варто виносити сміття – це до бідності і хвороб.

Не плануйте бізнес справи – нічого із задуманого не збудеться.

Петра и Павла 5
Петра и Павла 5
День Петра и Павла: источник: YouTube

Молитва на Петра і Павла

***
О святиє апостоли Пєтрє и Павлє, не отлучайтєся духом от нас, грєшных раб Божиих (имена), да нє разлучимся вконєц от любвє Божия, но крєпким заступлєниєм вашим нас защититє, да помилуєт Господь всєх нас молитв ваших ради, да истрєбит же рукописаниє бєзмєрных грєхов наших, и да сподобит со всєми святыми блажєннаго Царствия и брака Агнца Своєго, Емужє чєсть и слава, и благодарєниє и поклонєниє во вєки вєков.

***
Святый вєрховный Апостолє Пєтрє, камєню вєры, на Христє, краєугольном камєни, в Цєрковь исповєданиєм назданный! Моли, да и аз, умными помышлєнии и плотскими похотєнии всєгда колєблємый, на тоємжде Христє, Камєни живом, избранном, чєстном, вєрою наздан всєгда совєршаюся любовєю в храм духовєн, в свящєнство свято, вознєсити жертвє духовныя Богови Иисусу Христу. Святый верховный Апостолє Павлє, сосудє избранный Христов, благодати и славы Божия преисполнєннє! Моли имущаго власть над тварию Творца, да мє, нынє сосуд погублєнный, сотворит Сєбє сосуд в чєсть, освящєн и благопотрєбєн, на всякое благоє уготован. Аминь.