Кавун має прекрасні смакові якості, втамовує спрагу, в ньому міститься багато вітамінів і мінералів. Кавун прийшов до нас з Південної Африки, однак перші кавуни мали розмір грейпфрута і були не такими смачними, як зараз. В Європі масово вирощувати цю ягоду почали тільки в кінці 17 століття.

Фахівці розповіли виданню Vesti про корисні якості кавуна і повідомили, кому його їсти не можна. В кавуні багато цукру, в деяких видах від 7% до 9%, у деяких до 11%. 0,5% - клітковина, 0,7% - пектин, 0,8% - целюлоза. Вітамін С в 100 грамах – 8 г, вітамін А - 1 мг, вітамін В1 – 0,03 мг. Калію – 0,22%, натрію – 0,016%, кальцію – 0,022%, заліза – 0, 037%, сірки -0,016%. Калорійність кавуна на 100 г. – 30 калорій.

Кавуни, скріншот: YouTube
Кавуни, скріншот: YouTube

Фахівці стверджують, що кавун сприятливо впливає на чоловічу силу, оскільки у його складі містяться цитрулін і лікопін, які мають судинорозширювальну дію. Саме це позитивно позначається на потенції. У кавунах також є аргінін, який синтезується амінокислотою і надає заспокійливу і розслаблюючу дію на організм. А значна кількість клітковини нормалізує роботу травної системи і допомагає очистити шлунок від токсинів і шлаків.

Крім того, у кавуні міститься велика кількість фолієвої кислоти, без якої не проходить процес побудови РНК і ДНК. У жінок змінюється колір обличчя, і поліпшується травлення. Особливе значення вживання кавуна має в процесі розвитку малюка в утробі матері, оскільки основний вітамін, який потрібен вагітним – це фолієва кислота. Також у кавунах міститься багато магнію, який допомагає всмоктуватися натрію, кальцію і вітамінів. Кавуни забезпечують розвиток і роботу нервової і м'язової систем.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Кавуни, скріншот: YouTube
Кавуни, скріншот: YouTube

Дієтологи рекомендують використовувати кавун для літніх дієт, оскільки він містить мало калорій. А завдяки сечогінній дії з організму виводиться зайва рідина, проте відчуття ситості залишається надовго. Проте, така дієта протипоказана тим, у кого є порушення нирок або є камені діаметром понад 0,4 см.

У будь-якому разі кавуни слід вживати дозовано, оскільки будь-які продукти при зловживанні можуть завдати шкоди організму. Передусім не варто їсти кавуни у великій кількості жінкам на пізніх термінах вагітності, оскільки сечогінна здатність цієї ягоди може викликати додатковий дискомфорт і навіть біль.

Відразу після споживання кавун може викликати сильне газоутворення, тому його радять їсти окремо від інших продуктів. І хоча клітковина та магній покращують моторику кишківника, у людей з проблемами шлунково-кишкового тракту, кавун може викликати діарею.

Кавуни, скріншот: YouTube
Кавуни, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, капустяники з фаршем по-домашньому — ці котлети ви не відрізните від звичайних м'ясних

Як повідомляв портал "Знай.uа", не розвалюються і не підгоряють — секрети приготування ідеальних сирників

Також Знай.uа" писав, для підливи, макаронів, рису і не тільки — ідеальний рецепт домашньої аджики без варіння