У липні українці відзначають День рибалки 2020. Коли буде це свято, як воно з'явилося і які існують традиції – читайте в нашому матеріалі.

Коли відзначається День рибалки в Україні?

Українці часто цікавляться, коли в нашій країні відзначають День рибалки. Це свято святкують щорічно у другу неділю липня. У 2020 році дата припадає на 12 липня.

Історія свята

День рибалки, або професійне свято працівників рибного господарства, в Україні з'явився ще в 1995 році – тоді президент Леонід Кучма своїм указом № 464/95 затвердив торжество на офіційному рівні.

Існує також Всесвітній день рибалки, або, як його називають офіційно – Міжнародний день рибальства. Його відзначають 27 червня по всьому світу.

День рыбака, фото: pixabay

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

День рибалки: традиції святкування

У різних країнах існує свої, особливі традиції святкування. Так, наприклад, в Латвії та Ісландії, де рибалка є дуже важливою частиною промисловості, організовуються змагання, в яких можуть брати участь усі бажаючі – як професійні рибалки, так і аматори. У центрі міст влаштовують рибні ярмарки – відвідувачів пригощають рибним супом і різними наливками.

Україна також пишно відзначають це свято – люди збираються на відпочинок біля води і влаштовують змагання. Правила цих конкурсів дуже прості – перемагає той, хто наловив найбільше риби.

У свято на підприємствах, пов'язаних з ловом або продажем риби, влаштовують корпоративи. Керівництво нагороджує відзначилися співробітників грамотами та грошовими преміями. Також фахівці дарують один одному пам'ятні подарунки – сувеніри, алкоголь, а також інвентар для любителів риболовлі.

У деяких містах навіть влаштовуються екскурсії для всіх бажаючих поринути під воду. Людям показують багатство підводного світу і докладно розповідають про професії рибалки. Звичайно ж, таке більшою мірою практикується в містах, які знаходяться біля моря.

І як же без застіль?! Рибалки з усіх куточків України з'їжджаються до водойм і відзначають своє професійне свято. За традицією, чоловік повинен наловити рибу, а жінка – зварити з неї юшку.

І, звичайно, День рибалки – це прекрасний привід розвантажитися від повсякденної суєти, розслабитися і відпочити.

День рыбака, фото: pixabay

Корисні поради бувалих рибалок

Якщо в День рибалки ви вирішили випробувати свої сили в цьому нелегкому ремеслі, то скористайтеся нашими ради.

1. Риби дуже чутливі до запахів, тому перед риболовлею не використовуйте парфуми. Якщо ви курите, то перед нанизування наживки обов'язково помийте руки.
2. Не забудьте про маскування! Використовуйте камуфляжний одяг, щоб не відлякати рибу.
3. Пам'ятайте про тишу, інакше улову не буде – гучні звуки відлякують рибу.
4. Риболовля – справа тонка, іноді час йде не на хвилини, а на секунди. Тому весь свій інвентар тримайте під рукою, щоб не упустити момент.
5. Щоб привернути рибу, використовуйте атрактанти – речовини з особливим запахом (масла або живий корм). Головне – не перестаратися, бо різкий запах відлякує рибу.
6. Під час вилучення гачка з рота риби, переверніть її животом вгору – так риба не буде чинити опір, а ви не поранити о її шипи.
7. Якщо немає часу або бажання возитися з приготуванням приманки, можна купити все необхідне в магазині: від всіляких готових каш з різними ароматизаторами до личинок і дощових черв'яків.

День рыбака, фото: pixabay

Цікаві факти про риболовлю

Жителі Африки, на відміну від рибалок багатьох інших країн, ходять на риболовлю зі звичайною лопатою. Саме вона є найзручнішим засобом для видобутку протоптера. А вся справа в тому, що під час посухи ця риба закопується глибоко в мул, дістати її можна тільки за допомогою лопати.

Не менш екзотичний спосіб риболовлі придумали в Новій Гвінеї. Замість мереж там використовують павутину. Виявляється, вона з легкістю утримує дрібну рибу.

Ще кілька століть тому жителі Японії використовували для лову риби бакланів. На птицю надягали спеціальний нашийник, який не дозволяв проковтнути здобич.

Найтриваліша рибалка тривала 32 години. Цей рекорд встановив житель Нової Зеландії Дональд Хитли. Правда, улов у нього був зовсім не рекордний.

А ось рекордний улов риби на вудку становить 1200 кг – в 1959 році австралієць зловив білу акулу.

Згідно з даними Міжнародної асоціації рибальства, американець Джой Паллотт зловив рекордно велику рибу – це був осетер вагою 210 кг.