Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відреагував на скандальні висловлювання випускників київської міської школи №90, які після складання ЗНО з історії України, негативно висловилися на адресу кримських татар. Крім того, один зі школярів заявив, що "Крим — це Росія".

Відповідне відео він оприлюднив на власній Facebook-сторінці.

Варто зауважити, що відразу після того, як скандальний ролик потрапив в Інтернет, ображені люди почали писати в соціальних мережах, що випускників потрібно розшукати та покарати. Щоправда, вже через деякий час останні принесли свої вибачення разом з керівництвом начального закладу.

"Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. Повною мірою розділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань в будь-чию сторону", — йдеться у заяві школи.

Попереджаємо, на відео є нецензурна лексика.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Водночас Чубаров запросив в Офіс Меджлісу кримськотатарського народу випускників, які вибачилися за скоєне, та пообіцяв, що там лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв особисто вручить кожному з них книги з історії Криму і кримськотатарського народу.

"У зв’язку з вищевикладеним, в Меджлісі кримськотатарського народу закликають усіх співгромадян, яких відчули себе ображеними внаслідок допущених на адресу кримськотатарського народу брудних висловлювань, задовольнитися офіційними вибаченнями керівництва Київської міської школи № 90 і вибаченнями випускників", — наголосив Чубаров.

Вчора трапився дуже неприємний інцидент - декілька випускників київської міської школи №90 після здачі зовнішнього незалежного тестування з історії записали на відео вкрай образливі для кримських татар висловлювання і виклали їх для загального огляду. Більш того, один з учасників відеосюжету зухвало заявив, що "Крим - це Росія". Абсолютно переважною більшістю користувачів соціальних мереж, де з'явилося зазначене відео, виражалося величезне обурення і висувалися вимоги про негайне залучення правоохоронних органів України до розшуку та покарання осіб, які здійснили дане правопорушення. Сьогодні протягом дня в соціальній мережі фейсбук опубліковані офіційні вибачення керівництва Київської міської школи № 90, текст якого ми розміщує повністю і тут: «Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. У повній мірі розділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань в будь-чию сторону. Ця ситуація виявила необхідність прикладати в нашій роботі ще більше зусиль по вивченню історії України та її корінних народів, вихованню толерантного, недискримінаційного ставлення до інших, поваги до ідентичності кожного у відповідності до Європейської Конвенції з прав людини. Зробимо все можливе, щоб не допустити повторення подібної ситуації. Запевняємо, що позиція колективу школи, як і всієї нашої держави, є незмінною: Крим - це Україна» Крім того, троє з учасників скандального відео, що дозволили висловити на адресу кримськотатарського народу образливі вирази, також розмістили свої персональні публічні вибачення за скоєне ними. У зв'язку з вищевикладеним, в Меджлісі кримськотатарського народу закликають всіх співгромадян, яких відчули себе ображеними внаслідок допущених на адресу кримськотатарського народу брудних висловлювань, задовольнитися офіційними вибаченнями керівництва Київської міської школи № 90 і вибаченнями випускників, відповідно, вирішивши інцидент таким, що вичерпав себе. Меджліс кримськотатарського народу запрошує випускників, які допустили в своїй поведінці образливий випад проти кримськотатарського народу, але потім знайшли в собі сили вибачиться, в офіс Меджлісу кримськотатарського народу, де кожному з них особисто всесвітньовідомий правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вручить книги з історії Криму і кримськотатарського народу

Geplaatst door Рефат Чубаров op Vrijdag 10 juli 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "Соромно за вас": українські випускники знущалися з кримських татар

Як повідомляв Знай. ua у Моз пояснили, як абітурієнтам отримати відстрочку.

Також Знай.uа писав, що учням запропонували виконувати роботу прибиральників в школах, батьки обурені.