Людям з інвалідність в Україні виплачують пенсію, однак, щоб її отримати також необхідний страховий стаж. Але ця вимога не залежить від групи інвалідності, зате має прямий зв'язок з тим, в якому віці людина повністю або частково втратив працездатність. А ось, розмір пенсійних виплат залежить від групи інвалідності – першій, другій або третій. Не має значення, період, у який була придбана інвалідність – до працевлаштування, під час або після закінчення, однак і тут є нюанси, пише buhgalter911.com.

Людям з інвалідністю теж потрібен страховий стаж

Якщо людина отримала інвалідність внаслідок трудового каліцтва або профзахворювання, то стаж в облік не йде. Але в той же час для людей з першою другою і третьою групою інвалідності загального захворювання обов'язково наявність певного страхового стажу. Тут все залежить від віку, коли була отримана інвалідність, і яка група присвоєна людині. Деталі в таблиці.

Співвідношення групи, стажу і віку для осіб з інвалідністю, фото: lawportal.com.ua
Співвідношення групи, стажу і віку для осіб з інвалідністю, фото: lawportal.com.ua

У тому випадку, якщо інвалідність була отримана після виходу на пенсію, то виплати по інвалідності можна оформити при наявності 15 років страхового стажу. А якщо достатньої кількості років немає, тоді людині призначають соціальну допомогу. Воно, як правило, дорівнює прожитковому мінімуму для осіб які втратили працездатність (1712 грн на 1 липня). Для цього потрібно звертатися не до ПФУ, а в місцеве управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання, простіше кажучи – соцзабез. Пенсія по інвалідності призначається довічно або на весь період інвалідності. А безстроково отримувати пенсії по інвалідності можуть українці, які досягли пенсійного віку.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Розмір пенсії по інвалідності

Величина пенсії залежить від групи інвалідності:

особи з інвалідністю 1 групи будуть отримувати 100% пенсії за віком,

особи з інвалідністю 2 групи - 90% пенсії за віком,

особи з інвалідністю 3 групи - 50% пенсії за віком.

Якщо ж у людини з інвалідністю 2 і 3 групи є необхідний страховий стаж, то розмір його пенсії може дорівнювати пенсії за віком. Знову ж таки, тут має значення вік, в якому інвалідність була встановлена. Детальніше можна побачити в таблиці нижче.

Стаж і пенсія по інвалідності 2 і 3 груп, фото: lawportal.com.ua
Стаж і пенсія по інвалідності 2 і 3 груп, фото: lawportal.com.ua

Зазначимо, що втрата працездатності під час строкової військової служби дає право отримати пенсію по інвалідності та за відсутності необхідного страхового стажу.

Крім того, збільшити розмір виплат людям з інвалідністю можуть деякі надбавки на догляд або на утриманців, додаткові пенсії, індексації, пенсії за особливі заслуги перед Україною (якщо людина з інвалідністю має на них право).

50 грн надбавки на догляд особам з інвалідністю I групи, одиноким інвалідам II групи, а також одиноким особам з інвалідністю ІІІ групи, які досягли пенсійного віку.

150 гривень – непрацюючим пенсіонерам, на утриманні яких знаходяться неповнолітні діти. При цьому доплатять на кожну дитину.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, міністр Лазебна розповіла про "дорожню карту" зарплат — коли отримаємо від 5 до 6 тисяч на руки.

Як повідомляв Знай.uа виживаючі на дріб'язок українці отримають допомогу, а їх діти - захист.

Знай.uа писав, українці отримають довгоочікуване підвищення зарплат і пенсій – Лазебна назвала терміни.