В Україні уперше було реалізовано з аукціону дозволи на видобуток бурштину.

Про це повідомляє голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

За твердженнями чиновника легалізація бурштину на Рівненщині принесла державі понад 40 мільйонів гривень.

Бурштин, скріншот YouTube
Бурштин, скріншот YouTube

"Сьогодні відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. Нагадаю, дві ділянки до 10 га в с.Олексіївка Сарненського району виставили на сайті «Прозоро» ще в червні. А вже 17 липня відбулися онлайн торги. Результат – перебільшив усі наші сподівання.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Початкова ціна першої ділянки була 319.6 тис. грн. А під час аукціону зросла майже в 40 разів і склала 12 млн 630 тис. грн.

Друга ділянка стартувала з 333,2 тис. грн. А купили її за 29 млн грн, що в 90 разів більше.

Загалом участь в першому аукціоні взяли 4 фірми, а в другому – 6.

Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках.

Новий закон про бурштин, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським, дозволив видобувати сонячне каміння - легально.

Ми працюємо відкрито і на прозорих умовах для бізнесу!

Продовжуємо створювати на Рівненщині територію рівних можливостей!" - йде мова в повідомленні.

Понад 40 млн грн від легалізації бурштину на Рівненщині❗️ ✅Сьогодні відбулися перші аукціони на отримання спеціальних...

Geplaatst door Віталій Коваль op Vrijdag 17 juli 2020

Однак в Україні все ще продовжує відбуватися й нелегальний видобуток бурштину. За оцінками ЗМІ, за один кілограм бурштинового каменю скупники платять копачам від 50 до 7 000 доларів США, а для вивозу бурштину з України вже давно існують коридори і нелегальні схеми.

Основні країни покупця бурштину це Китай, Польща, Арабські Емірати, Індія. При перевезенні сонячного каменю в Польщу використовують, в основному Львівську митницю. А в далекі країни Харківський аеропорт. Там вже давно встановили жорстку таксу - $ 500 за кілограм бурштину будь-якої ваги. Ціна каменю у Польщі виростає десь на 40%, а в Китаї на всі 100%.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Гірше, ніж в Африці — незаконні добувачі бурштину наплювали на карантин в Україні і закон.

Як повідомляв портал Знай.ua, Бурштин навіки скував лапку стародавньої тварини, ходив по землі мільйони років тому.

Також Знай.ua писав, що Вчені виявили в бурштині крило найдавнішої птиці, фото.