Днями в американському місті Чікаго відбулась сутичка між поліцією і протестувальники щодо знесення пам'ятника Христофору Колумбу. Протестувальники прагнули скинути статую, викрикуючи “Колумб був убивцею. Колумб був крадієм”.

Джерело: американське видання Chicago Tribune.

"Колумб, закрий назад", - невдало жартують адміністратори Telegram-каналу Perepichka News, ігноруючи історію і контекст проблеми.

Заворушення біля пам'ятника Христофору Колумбу в Чикаго, фото Chicago Tribune
Заворушення біля пам'ятника Христофору Колумбу в Чикаго, фото Chicago Tribune

Ця сутичка - частина протестних рухів у США, які розпочались в кінці травня - на початку червня після вбивства поліцією чорношкірого Джорджа Флойда. Як відповідь на зловживання владою, жорстокість поліціянтів, а також відсутність їхнього адекватного покарання помножені на систематичність та інституційність дискримінаційних практик, мільйони людей по всій країні почали виходити на вулиці і площі, влаштовувати мітинги та формувати політичні гасла. Найвідомішою є фраза “Black lives matter”, що можна перекласти як “життя чорних мають значення”. До протестів долучилось не лише чорне населення країни, але й представники інших відтінків шкіри.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Суперечки навколо постаті Христофора Колумба, а також, у першу чергу, його культу ведуться десятиліттями. Річ у тому, що Колумб під час відкриття Америки сфальсифікував дані у своїх листах і щоденниках: замість переляканих тубільців, які охоче йшли на контакт, він описав дикунів, які хочуть всіх убити. Колумб відкрив Америку і це призвело до знищення мільйонів людей, яких люди Заходу вбивали через страх, прагнення заволодіти їхньою землею або ж у вигляді покарання за небажання охреститись, піти з землі, бути дружелюбними тощо. Тому наявність пам'ятників Колумбу по всій країні має дещо дивне символічне навантаження: Америка як держава гарантує своїм громадянам права і свободи, проте возвеличує людину, яка поклала традицію сприймати певних людей, відмінних від себе (у цьому випадку чоловіка-католика з білою шкірою) як не-людей, істот, яких можна експлуатувати або винищувати.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці влаштували "Майдан" під вікнами у Кличка, обдурені і відчайдушні — ані грошей, ані квартир.

Як повідомляв Знай.uа "$100 000 і нікого не покарають", — відомий репер пообіцяв відшкодувати збиток від погромів у США.

Знай.uа писав, Трамп дозволив копам використовувати задушливі захвати - "Було б дуже навіть добре".