Служби таксі зберігають конфіденційні дані українців, які користуються їх послугами. Пасажири розповідають, що диспетчери вже знають їх адресу і номер телефону. Вони виправдовують це "чорним списком пасажирів". Про це пише "Сьогодні".

"База "чорних" адрес, тобто таких, куди служби таксі не подають машини – вони є практично в кожній службі. Причина формування таких баз – недобросовісні пасажири. Є такі, які організовують гру – викликають відразу кілька машин з різних служб, засікають час, хто за скільки часу приїжджає. Тепер про те, що фіксуються номери телефонів та адреси. Нинішні технології такі, що все можна побачити, все знати. Вважаю, що це нормально. Крім того, це навіть спрощує життя клієнта, що викликає таксі", - пояснив голова профспілки таксистів України Василь Попик.

Таксі, скріншот: YouTube
Таксі, скріншот: YouTube

На думку юристів, зберігання особистих даних пасажирів у службах таксі заборонено законом.

"Згідно законодавству України, отримання, обробка, розповсюдження та використання інформації без дозволу конкретної фізичної або юридичної особи тягне за собою кримінальну відповідальність. У даному випадку має місце обробка інформації. Такі бази, як правило, потрапляють у треті руки. Такі люди можуть відстежити місцезнаходження людини, можуть навести квартирних злодіїв на його житло", - попередив адвокат Іван Ліберман.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

водій за кермом, фото Pxhere
водій за кермом, фото Pxhere

Продаж такої інформації став вигідним бізнесом. Крім того, бази є не тільки у таксистів, але і служб доставки їжі та інших.

"Ці бази цікаві кримінальному середовищі. До речі, такими базами мають не тільки служби таксі, але і служби доставки. Такі відомості можуть бути первинним каталізатором для протиправних дій. У наші дні захищеності від витоку немає, є дефіцит приватності", – зазначив експерт Сергій Шабовта.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Тернополі таксист на швидкості пронісся по пішохідному переходу і мало не збив жінку з дитиною.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'яни повстали проти маршруток-примар: "Садовий, де транспорт?".

Також портал Знай.uа писав, що з Франківську біжать маршрутники, доведеться ходити пішки.