Відпустка може дуже виснажити фінанси мандрівника. Всі знають: щоб зекономити, квитки на літак слід купувати їх за кілька місяців до поїздки або їхати не в сезон. Але вигода від таких способів ощадливості зменшується, якщо не знати про ситуаціях, які непомітно спустошують гаманець туриста.

Досвідчені мандрівники розповіли про найбільш руйнівні помилки туристів і запропонували лайфхаки, які дозволять з легкістю уникнути цих витрат.

Помилка № 1: Не попередити банк про від'їзд

Більшість туристів навіть не замислюється про те, що треба повідомити свій банк про майбутню поїздку. А даремно. Співробітники можуть заблокувати карту, порахувавши раптовий закордонний платіж шахрайством.

Щоб не зіпсувати відпочинок, повідомте про свій від'їзд заздалегідь. Це можна зробити в чаті інтернет-банку або за допомогою дзвінка в кол-центр.

Помилка № 2: Не уточнити деталі бронювання

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Якщо номер дешевий, переконайтеся, чи остаточна це ціна. Іноді у вартість не включають податки, інтернет, збір за обслуговування. У деяких апартаментах або котеджах Фінляндії рушники і постільну білизну турист повинен або привезти з собою, або за гроші орендувати у господарів. Також може бути пункт про те, що перед від'їздом гостю треба самостійно прибрати номер або заплатити за цю послугу.

Щоб вам не довелося переплачувати, обов'язково запитайте у адміністратора, будуть потрібні чи від вас додаткові витрати під час проживання.

Помилка № 3: не впізнати про існуючі заборони

Більшість фінансових проблем за кордоном пов'язане з тим, що турист не прочитав закони і не дізнався про обмеження, які діють в конкретній країні. Так, у Венеції заборонено лежати на лавках і зупинятися, щоб попити або поїсти. Це можна робити тільки в спеціально відведених зонах. А в Шрі-Ланці вас оштрафують в аеропорту, якщо ви захочете вивезти манго або ананаси в ручній поклажі.

Щоб не потрапити в халепу, пошукайте до від'їзду актуальну інформацію на тематичних форумах для постійних мандрівників або на сайті МЗС.

Помилка № 4: платити за воду у французькому ресторані

У Франції право на безкоштовну питну воду закріплено законодавчо. Якщо ви вирішили перекусити, але не хочете витрачати гроші на напої, скажіть офіціанту чарівну фразу: «Сarafe d'eau s'il vous plaît» (Карафа до силь ву пле).

Важливо: просити треба саме на французькому. Якщо звернетеся з цим проханням англійською, то вам принесуть пляшку мінералки за гроші.

Помилка № 5: переплатити за воду в ресторані Дубая

Не тільки у Франції є хитрощі з водою. Замовляючи воду в ресторані, обов'язково скажіть офіціантові, яку саме ви хочете: місцеву або імпортну. Якщо цього не зробити, то замість дешевої Masafi вам принесуть скляну пляшку дорогої води на зразок Evian.

А якщо вам зовсім не хочеться платити, то за новим законом готелі і ресторани зобов'язані пропонувати відвідувачам безкоштовну воду з-під крана.

Помилка № 6: забути про туристичний податок в Чорногорії

Протягом 24 годин після в'їзду в країну відпочиваючому необхідно зареєструватися в туристичній організації або у відділенні поліції за місцем перебування. Оформлення документів - обов'язок турфірми. Якщо ви подорожуєте самостійно, власники апартаментів можуть забути вас зареєструвати. В такому випадку в аеропорту вам випишуть штраф.

Щоб зареєструватися, попросіть власника апартаментів написати на листочку його ім'я та адресу. З цими даними і своїм паспортом вирушайте в найближчий турбюро.