Унікальне місце в південно-західній частині США на кордонах штатів Невада і Каліфорнія під назвою Долина Смерті. Навіть сама назва говорить про те, що тут краще не перебувати.

Фото: likeme


Не менш унікальне місце, яке знаходиться у східній частині цієї місцевості, яке місцеві індіанці племені Пают назвали – Діра Диявола.

Але з першого погляду це місце взагалі не схоже на найнебезпечніше місце, з якого за легендами все тих же індіанців виходить сам диявол для того, щоб творити на землі свої лихі та чорні справи.

Для охочих відпочити та зупинятися на нічліг біля діри категорично заборонено, бо вона обов’язково викраде твою душу.Повністю довіряти цим легендам звичайно не варто, але і нехтувати їх правилам краще не потрібно.


За довгими дослідами вчених цієї загадкової розколини, ось що вдалось з'ясувати.

Загадки Дірки Диявола

Дивні періодичні звуки, які чимось нагадують дзвін, але вони зовсім не викликають спокою та умиротворення, а навпаки страх і тривогу.

Відійшовши на декілька десятків метрів від цього загадкового місця, як дивний дзвін зникає.

Це місце виявилося настільки дивним, що вченим по цей день не відомо звідки ж насправді лунає звук. Але це далеко не єдина дивина загадкового місця.

Сам отвір в ґрунті це щілина розмірами 5,5 на 1,8 метра, на глибині якої розташоване водяне дзеркало. При цьому відстань до води досить сильно коливається, але в середньому становить 90 метрів. Найдивнішим і незмінним є те, що температура води дорівнює 33 градусам за Цельсієм.

Фото: likeme


Дослідники встановлено, що рівень води залежить від впливу гравітаційного поля Місяця. При подальшому вивченні була розкрита таємниця частих проявів втрати свідомості людей на цьому місці (викрадень душ за версією індіанців).

А причина виявилася навіть простою, яка приховувалася в періодичних викидах з дна шахти газу метан. Але походження цього газу в ущелині й періодичність його викидів до цього часу не було встановлено.

Для з’ясування загадкового розташування джерела газу, вирішили вивчити що приховано під водами провалу.

Але на такі сюрпризи, які підготувала Діра Диявола, не були готові навіть вчені.При спробах визначити дно водойми, два троси перервалися. Після такого у дослідників виникла божевільна ідея про те, що в підводній печері мешкає якась істота, що і перегризає трос.



За рішенням вчених було опущено спеціальний апарат з потужними прожекторами та камерами на саме дно діри. Але добравшись до глибини 80 метрів печера різко розширюються і стін печери вже не видно.

Підібравшись до небезпечної глибини 230 метрів підводний апарат почало сильно розгойдувати й прожектор погас. Але камери продовжували знімати те, що відбувається.

Коли було прийнято рішення про терміновий підйом апарату і під час підйому камери зафіксували блакитнувате світіння, що виходить з глибин печери, природу походження якого, теж не було з’ясовано.


Після довгих досліджень встановлено, що в цьому не привітному для людей, а тим більше техніки місці, є життя.

Найрідкісніша рибка на землі.

В долині смерті у Дірі Диявола є життя. І це риба карпозубик довжиною всього 2-2,5 см. Вона є найрідкіснішою рибою у світі. Але всі спроби штучного розвести даний вид в інших водоймах виявилися безрезультатними.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Фото: likeme


Наразі навіть після вивчення об’єкта вченими ясності більше не стало, досі не зрозуміло чому шумлять пагорби біля ущелини, звідки йде газ по непередбачуваному алгоритму, наскільки глибока й обширна печера, хто ще живе в її глибинах, чому тримається така висока температура води і т. п.

Нагадаємо, сюди ще не ступала нога людини — магічна гора Кайлас у Тибеті творить дива.