Іван Фірцак — українець, про якого європейці складали легенди. У народі його називали Іваном Силою, а весь світ знає його циркове прізвисько — Кротон, йдеться у discoverukraine.com.ua.

Читайте Знай в Google News!

Закарпатський богатир проявляв себе змалечку. То юнак сам запряг себе у плуг, то на плечах носив теля. Батьки розуміли, що сина біля себе тримати не варто і вирішили відправити Івана до Чехії.

Спочатку Іван Фірцак не знімав з неба зірок - то на заводі трудився, то вантажником на вокзалі, аж доки не почув вихваляння мандрівного силача, який запевняв, що переможе кожного. “Чому б не спробувати?”, — подумав українець. Він спробував і здобув перемогу, після якої тренери помітили його талант.

У 23 роки Іван Фірцак став чемпіоном із важкої атлетики, 70 разів перемагав у змаганнях із гирьового спорту. Але спорт не приносив великих заробітків, і український силач вирішив спробувати свою силу у цирку. Долонею Іван прибивав дубову дошку 20-сантиметровими цвяхами, а потім зубами їх витягував. Вигинав серце із металевої арматури та багато інших цікавих трюків. Подивитися на це видовище приходив і президент Чехословаччини, і навіть королева Британії. Їй заманулося побачити українського силача на рингу із чемпіоном світу у суперважкій категорії Джоном Джексоном. У бою Іван не розрахував свої сили і пробив боксеру грудну клітку. Удар був таким потужним, що тріснула боксерська рукавичка. Після поєдинку Джексон не витримав і викинувся з вікна багатоповерхового будинку.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

З "Герцферт-цирком" Іван Фірцак об’їздив півсвіту, полонивши своєю майстерністю Угорщину, Болгарію, Грецію, Румунію, Францію, Данію, Нідерланди, Польщу, Канаду, США та багато інших країн. Загалом виступав у 64-х країнах світу і скізь його виступи приймали з оваціями.

Тріумфальний історичний виступ відбувся у США, де Іван Сила вразив американців своїм трюком, коли лягав на землю, а машина переїжджала колесом через його горло. За виступ завод Форд подарував українцю іменний автомобіль. А коли повернувся додому, автомобіль хотіли конфіскувати, а він не дав - розтрощив кувалдою вщент. За такий вчинок він був покараний: його посадили до в’язниці й побили.

Іван Фірцак 70 разів перемагав у змаганнях з гирьового спорту, став переможцем конкурсу краси тіла в Парижі. За його феноменальну силу, трюки та унікальні рекорди світова громадськість нарекла Фірцака ім’ям античного героя Кротона. У 1928 році був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Василь Вірастюк засвітився у рідному Франківську, грандіозні плани: "Об'єднаємо під одним дахом..."

Також Знай.uа писав, Уайлдер зізнався, що думав про самогубство: "Життя опустило на дно..."